Boekvoorstelling: Waarom Chopin de regen niet wilde horen

dinsdag 07 november 2017 - 20:00

In 1838 reisde Frédéric Chopin naar Mallorca om de winter te ontvluchten. Hij kreeg er ruzie met zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand. Niet over het onverwacht barre weer op het Spaanse eiland, maar over de betekenis van muziek.

Heeft muziek wel iets te betekenen? Wat vertellen de klanken van een muziekstuk? Kan een compositie opgevat worden als een verhaal? De vraag naar de betekenis van muziek loopt als een rode draad door de westerse muziekfilosofie.

Terwijl Plato muziek zonder woorden nog uiterst verdacht vond, kwam in de 19de eeuw het idee van de ‘absolute muziek’ opzetten. Muziek verklaarde zichzelf onafhankelijk van het woord.

De Munck schetst een fascinerend panorama van de denkers en muzikanten die zich hierover het hoofd braken. Ze betoogt dat luisteraars samen, tijdens de muzikale ervaring, betekenis produceren. Deze betekenis volgt rechtstreeks uit de manier waarop we over muziek denken.

• Inleiding door Thomas Crombez (Uitgeverij Letterwerk)
  • Presentatie met luistervoorbeelden door auteur Marlies De Munck en gitartist Geert Hellings
  • Muzikaal intermezzo: Regendruppelprelude, Opus 28, nr. 15 van Frédéric Chopin, gespeeld op de Graf-pianoforte (Wenen, 1826) door Jan Michiels
  • Panelgesprek met Jan Michiels, Björn Schmelzer, Geert Hellings en Bart Van Loo