Een 'Hongerkunstenaar': vier avonden rond Cipriano de Rore met Björn Schmelzer

Naar aanleiding van de nieuwe CD van Graindelavoix wijdt Björn Schmelzer vier avonden aan het werk en de persoon van Cipriano de Rore, met veel luistervoorbeelden, kunsthistorische context en uitvoeringspraktijk.
woensdag 22 november 2017 - 20:00

De nieuwe CD van Graindelavoix Cipriano de Rore - Portrait of the Artist as a Starved Dog biedt een staalkaart uit het fabuleuze madrigaal-oeuvre van Cipriano de Rore, de excentrieke polyfonist uit Ronse, geboren in 1515 en gestorven in Parma in 1565.

Op vier woensdagavonden gaat Björn Schmelzer, artistiek leider van Graindelavoix, dieper in op die madrigalen, maar ook op de componist zelf. Een portret van Cipriano de Rore, geschilderd door Hans Mielich, levert heel wat informatie over de componist en zijn verhouding met de artistieke wereld in Italië, Duitsland en de Nederlanden.

De legendarische musicoloog Alfred Einstein vergeleek De Rore intuïtief met Michelangelo, en dat blijkt nu niet meer zo lukraak: het portret, een mooi voorbeeld van fysiognomische ’terribilità’, is een bewuste zelfstilering van De Rore als ‘Michelangelo' van de muziek...

Aan de hand van luistervoorbeelden uit de nieuwe CD licht Schmelzer De Rore’s composities toe, die vaak een retorische tour-de-force zijn: verschillende werken zijn zettingen van stanze uit de Orlando Furioso van Ariosto, maar er zijn ook theaterstukken bij en een Latijnse lamentatie van Dido op tekst van Vergilius.

Schmelzer gaat ook concreet in op zijn muzikale interpretatie van de madrigalen: aan de hand van luistervoorbeelden worden retoriek, frasering en vocalisering toegelicht.
Schmelzer’s aanpak is breed cultuurhistorisch en behoeft geen muzikale voorkennis.