Woensdagklanken | 1717. Memories of a journey to Italy

Een klassiek concert op woensdag

In 2018 staan de Woensdagklanken in het teken van de muzikale wereld van de Duarte familie en hun netwerk. Jonge, beloftevolle musici en gevestigde waarden nemen ons mee van Antwerpse stadspaleizen naar het Engelse hof, van Hollandse tuinen naar Spaanse kastelen, steeds in het spoor van de Duarte’s.
woensdag 31 januari 2018 van 14:30 tot 16:00

Een koffertje dat je mag vullen met de beste hedendaagse muziek. Wat neem je mee en wat laat je achter? Je moet kiezen, je kan niet alles meenemen.

Pisendel (concertmeester van het Dresdenorkest en één van de grootste virtuozen uit zijn tijd) stond voor deze keuze tijdens zijn reis naar Italië in 1717.

Ongeveer 4 jaar lang trok Pisendel rond in Italië en kwam zo in contact met de grootste meesters uit zijn tijd.  Tijdens zijn verblijf vulde hij zijn koffer met de beste composities die hij kon vinden.

• Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741)
    Suonata à Solo fatto per  Maestro Pisendel Del Vivaldi (Sonata in G Major, RV 25)
    Allegro – Grave (by Pisendel) – Allegro
  • Tomaso Albinoni (1671-1751)
    Sonata a Violino solo di me Tomaso Albinoni Composta p il Sig: Pisendel (Sonata in Bb Major, TalAl So32)
    Adaggio – Allegro – Adagio – Allegro

• Giuseppe Maria Fanfani (?-1757?)
    Solo Violino e Basso (Sonata in D Major) [world premiere]
    Largo – Allegro – Larghetto – Tempo Giusto

• Antonio Montanari (1676-1737)
    Sonata del Sig.r Ant. Montanari (Sonata in E Minor Mus.2767-R-2)
    Largo – [without tempo] – [without tempo]

• Giuseppe Valentini (1681-1753)
    La Montanari. Sonata per Camera a Violino solo, Dedicato al merito impareggiabile del Sig:re Antonio Montanari insigne Sonatore di Violino, Da un suo divoto servo ammiratore della sua virtù. (Sonata in A Major Mus.2387-R-5)
    Preludio, Adagio – Allemanda, Allegro – Largo – Giga. Vivace affettuoso – Minuè

• Johann Georg Pisendel (1687-1755) /Antonio Montanari (1676-1737)
    Solo Violino e Basso (Sonata in E Major Mus.2421-R-18) [world premiere]
    Largo – Allegro ma non tanto – Largo – Allegro assai

• Martino Bitti (1656–1743)
    Suonata a Violino Solo (Sonata in C Major Mus.2362-R-1) [world premiere]
    Allegro – A tempo giusto - Gavotta

Over de muzikanten

In februari 2013 richt Javier Lupiánez Scaramuccia op. Hij wil het zelden gespeelde barokreportoire nieuw leven inblazen.

Ze traden een eerste keer op tijdens het festival van Utrecht en het festival van Brugge, beiden in 2013. Sindsdien speelt het ensemble frequent in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

In 2014 speelden ze twee nieuwe Vivaldistukken in wereldpremière tijdens een live concert in het radioprogramma De Musyckkamer. In 2015 namen ze een eerste CD op, met nieuwe muziek van Vivaldi en de meest recente ontdekkingen in Vivaldi's muziek voor viool en continuo.

• Javier Lupiáñez: barokviool en artistieke leiding
  • Inés Salinas: barokcello
  • Patrícia Vintém: klavecimbel

• woensdag 31 januari 2018
  • deuren: 14 uur, start concert (inclusief lezing): 14.30 uur
  • tickets: 5 euro
  • koop uw ticket online of aan de balie van het museum (open van donderdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur)
  • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas nodig zal hebben.
  • Na aanvang van het concert, blijven de zaaldeuren gesloten. Kom dus op tijd.