Woensdagklanken | De Antwerpse Parnassus. Muziek voor de familie Duarte

Een klassiek concert op woensdag

In 2018 staan de Woensdagklanken in het teken van de muzikale wereld van de Duarte familie en hun netwerk. Jonge, beloftevolle musici en gevestigde waarden nemen ons mee van Antwerpse stadspaleizen naar het Engelse hof, van Hollandse tuinen naar Spaanse kastelen, steeds in het spoor van de Duarte’s.
woensdag 28 februari 2018 van 14:30 tot 16:00

De familie Duarte - een familie van kooplieden en juweliers oorspronkelijk uit Portugal maar gevestigd in Antwerpen - waren grote muziekliefhebbers.  Ze zijn niet alleen begaafde amateur musici, maar onderhouden hechte vriendschappen met vooraanstaande componisten van hun tijd, zoals Constantijn Huygens en Nicolas Lanier.  Dit programma brengt een staalkaart van de muziek die in hun huiskamer had kunnen klinken.

• Constantijn Huygens (1596-1687)
    Va, Donna Ingrata
  • Michel Lambert (1610-1696)
    Ombre de mon amant
  • Nicolaes a Kempis (c.1600-1676)
    Symphonia Secunda per violino solo
  • Jacopo Peri (1561-1633)
    Un di soletto
  • Claudio Monteverdi (1567-1643)
    Ohime ch'io cado
  • Tobias Hume (c.1579-1645)
    Harke, harke
  • Nicolas Lanier (1588-1666)
    "Love's Constancy" (No more shall meads be decked with flowers)
  • Philippus Van Wichel (1614-1675)
    Sonata Quarta
  • Giovanni Girolamo Kapsberger (c.1580-1651)
    Toccata Arpeggiata
  • Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
    Se l'aura spira
  • Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
    Cosi mi disprezzate

Over de muzikanten

Ellen Delahanty - sopraan en blokfluit

Ellen Delahanty wordt gelauwerd in de internationale pers als een "wunderbar klare sopran' en "a singer of great charm and perfect diction".  Ze volgde zang bij bekende zangpedagoges: in New York bij Marie Trafficante, in Londen bij Jessica Cash, en bij Stephanie Friede in Antwerpen.

Ellen concerteert regelmatig op verscheidene oude muziek festivals in Europa en Amerika; solistisch alsook met de ensembles Sospiri Ardenti en Quadrivium. Haar discografie vermeldt CD’s met muziek van Shakespeare, Some Strange Felicity; een CD met Franse 15de eeuwse chansons en hedendaagse Vlaamse muziek, La Cause est Amer; en een CD met Spaanse en Vlaamse muziek uit de renaissance, Flemings in Spain. Ellen is afkomstig uit New York, maar woont tegenwoordig in België.

Geert Van Gele - blokfluit en klavecimbel

Geert Van Gele is al vier decennia lang blokfluitist. Als beginnend solist verkende hij het blokfluitrepertoire begeleid door zijn vader aan het klavecimbel. Tijdens zijn studie aan het conservatorium, was hij medestichter van het wereldberoemde Flanders' Recorder Quartet, Vier op 'n rij. Met dit ensemble concerteerde hij 10 jaar in binnen-en buitenland, won diverse concours, en nam verscheidene CD's op.

Sinds 1995 is hij vooral solist, en heeft hij twee nieuwe ensembles opgericht, zijnde Sospiri Ardenti, een barokensemble dat geënsceneerde kamermuziek brengt, alsook Quadrivium, ensemble voor middeleeuwse muziek. In 2009 richtte hij zijn eigen platenlabel op, Kattenberg Recordings.

Regina Albanez - theorbe

De Braziliaanse Regina Albanez studeerde klassiek gitaar, compositie en cello aan de Universiteit van Campinas (Sao Paulo). Daarna ging zij verder met renaissance- en barokluit, theorbe en barokgitaar bij Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 1993 haar studie afsloot.

Zij is op dit ogenblik één van de meest actieve luitspelers in Nederland; ze speelde o.m. met Paul MacCreesh, Concerto Palatino, het Utrecht Barok Consort, Graindelavoix, en Currende. Met verschillende kamermuziekensembles, o.a. met La Primavera, maakte zij vele cd's. Naast haar concerten in Nederland trad Regina op in festivals voor oude muziek en in concertseries over de hele wereld, Composities van haar zijn uitgegeven bij G.V.S. San Francisco.

Maaike Boekholt - viola da gamba

Maaike Boekholt studeerde viola da gamba bij Freek Borstlap aan het Brabants Conservatorium en behaalde haar Solistendiploma aan het Utrechts Conservatorium bij Anneke Pols. Als soliste en continuospeelster gaf zij vele concerten over de hele wereld. Ook werkte zij mee aan talrijke televisie-, radio- en cd-opnamen in binnen- en buitenland. Zij speelde als soliste in de passies van Bach met o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Kamerorkest van het Concertgebouw en het Residentieorkest.

Maaike is actief in verschillende kamermuziekensembles waaronder la Primavera, Dulcibella, Collegium ad Mosam en Quadrivium. Met diverse ensembles haalde zij prijzen: in 1996 en 1998 tijdens het Van Wassenaer Concours en de vriendenprijs van de Organisatie Oude Muziek.

• woensdag 28 februari 2018
  • deuren: 14 uur, start concert (inclusief lezing): 14.30 uur
  • tickets: 5 euro
  • koop uw ticket online of aan de balie van het museum (open van donderdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur)
  • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas nodig zal hebben.
  • Na aanvang van het concert, blijven de zaaldeuren gesloten. Kom dus op tijd.