Woensdagklanken | In stil moderno. Het ontstaan van de sonate.

Een klassiek concert op woensdag

In 2018 staan de Woensdagklanken in het teken van de muzikale wereld van de Duarte familie en hun netwerk. Jonge, beloftevolle musici en gevestigde waarden nemen ons mee van Antwerpse stadspaleizen naar het Engelse hof, van Hollandse tuinen naar Spaanse kastelen, steeds in het spoor van de Duarte’s.
woensdag 28 maart 2018 van 14:30 tot 16:00
Individuele bezoekers

Interessante fenomenen vindt men dikwijls tijdens periodes van verandering of transitie.

Zo bracht de overgang naar de 17de eeuw een uitzonderlijke wisselwerking tussen de oude prima prattica en de innovatieve secunda prattica teweeg. De prima prattica duidt op de bekende polyfone stijl die vooral geassocieerd werd met muziek voor de eredienst en waarin elke stem een gelijkwaardige functie toebedeeld kreeg.

De 'stile nuovo' (Stil moderno) of secunda prattica gaf meer vrijheid aan de individuele stemmen en instrumenten waardoor zij meer expressiemogelijkheden verwierven, en opende zo de poorten tot een grotere virtuositeit. De suggestieve basbegeleiding van deze monodische stijl droeg hiertoe bij. In deze context onstond de instrumentale sonata.

De passaggi of het bewegen van noot naar noot door middel van (improvisatorische) toevoegingen en omspeling met meerdere noten vormden een essentieel onderdeel van deze nieuwe stijl.

Dit programma illustreert verschillende soorten beweging: niet alleen de passage, de passaggi van muzikale elementen maar ook de beweging in de tijd, nl. de overgang van de 16de naar 17de eeuw.

Programma

 • G. P. Cima (ca. 1570-1622)
  Sonata
 • Anoniem (17de eeuw)
  Sonata antica
 • G. B. Fontana (1589-1630)
  Sonata seconda
 • O. Lassus (1532-1594) / B. de Selma (ca. 1595-na 1638)
  Suzanna passegiata
 • C. Monteverdi (1567-1643)
  Si dolce e'l tormento
 • B. de Selma (ca. 1595-na 1638)
  Canzon
 • G. A. Bertoli (1598-na 1645)
  Sonata settima
 • G. Gastoldi (ca. 1554-1609)
  Questa dolce sirena
 • C. Monteverdi (1567-1643)
  Quel sguardo sdegnosetto
 • G. P. Palestrina (ca. 1525-1594) / B. de Selma (ca. 1595-na 1638)
  Vestiva i colli
 • D. Castello (ca. 1590-ca. 1658)
  Sonata seconda
 • G. Frescobaldi (1583-1643)
  Aria detta la Frescobalda
  La superba
  La Bernardinia

Over de muzikanten

RedHerring is een vocaal-instrumentaal barokensemble. Muziek van de late renaissance tot aan de 17de en 18de eeuw komt bij hen aan bod.
De samenstelling van RedHerring is zeer flexibel en varieert van kamerensemble tot barokorkest met solisten en koor.

Sinds zijn oprichting gaf RedHerring concerten voor Festival van Vlaanderen, Festival Oude Muziek Utrecht, De Bijloke Gent, AMUZ Antwerpen, Festival de Wallonie e.a.  In Antwerpen heeft RedHerring een eigen concertreeks in het Begijnhof waarin nieuwe programma's in uiteenlopende bezettingen een première kennen.

Ondertussen verschenen er twee cd's van het ensemble, aan een derde cd wordt gewerkt. Die zal in 2018 verschijnen.

Patrick Denecker - blokfluit

Blokfluitist Patrick Denecker studeerde oude en hedendaagse muziek in Antwerpen, Amsterdam en Madrid.

Eind jaren ‘90 richtte hij het ensemble LA CACCIA op waarmee hij muziek exploreert van de late middeleeuwen en de renaissance, onder meer in alta capella- en broken consortformatie. Onder de artistieke leiding van Patrick Denecker realiseerde het ensemble diverse projecten en opnamen waaraan Belgische en buitenlandse specialisten hun medewerking verleenden.

In 2011 richt hij RedHerring op en zet Patrick zijn zoektocht naar de retorische kracht van de muziek verder. Zijn ervaring binnen de renaissancepraktijk voedt daarbij op logische wijze de aanpak van het barokrepertorium. 

Voor beide ensembles en in alle projecten opteert Patrick Denecker ervoor om samen te werken met musici die bereid zijn om grenzen te verleggen op het gebied van de uitvoeringspraktijk, en die open staan voor experimenten met interpretatie. Dit gedeelde perspectief biedt het ideale uitgangspunt voor nieuwe inzichten met betrekking tot de uitvoering van muziek op een historisch geïnspireerde wijze. 

Guy Penson - klavecimbel

Na zijn studies piano en klavecimbel verwierf Guy Penson snel grote faam op de Belgische en buitenlandse podia.

Hij onderscheidde zich in verschillende internationale wedstrijden, waaronder de prestigieuze klavecimbelwedstrijd te Brugge in 1980.

Hij is een veel gevraagde klavecinist en profileert zich als basso continuo specialist. Hij trad op met diverse befaamde ensembles en orkesten in het kader van de voornaamste Europese festivals (Frankrijk, Nederland, Scandinavië, Roemenië, Rusland, Groot-Brittanië, Duistland...), alsook in Canada, de V.S. van Amerika en Japan.

De indrukwekkende discografie van Guy Penson bedraagt  een hondertal CD's bij diverse labels (Ricercar, Polydor, Vox Temporis, RGIP, Hyperion, Passacaille, Musique en Wallonie ) met ondermeer ' Il Fondamento ', ' Ex Tempore ', Ricercar Consort, ' La Pastorella’.  Zijn solo-opnamen, in het bijzonder voor Ricercar, werden hoog geprezen in de Belgische en de internationale pers.

Guy Penson is pianist-begeleider aan het Koninklijk Conservatorium en aan de Kunsthumaniora te Gent.

Benoît Vanden Bemden - violone

Benoît Vanden Bemden behaalde in 1997 zijn Eerste Prijs contrabas aan het Conservatoire Royal de Musique van Brussel. Hij studeerde er bij Christian Vander Borght. In 2002 behaalde hij het Hoger Diploma Kamermuziek aan het Conservatoire Royal de Musique van Bergen. Guy Van Waas was daar zijn leraar. Hij specialiseerde zich in de Oude Muziek bij Maggie Urquhart aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2003 behaalde hij er zijn Meestergraad violone.

Hij is mede-oprichter van het barokorkest les Muffatti en speelt geregeld met La Petite Bande, Ricercar Consort, les Agrémens, Clématis, New Dutch Academy (NL), Capriccio Stravagante (F), Stradivaria (F), Le Parlement de Musique (F), La Fenice (F) Masques (Canada) en Nordic Affect (Ijsland). Hij engageert zich ook in talrijke kamermuziekprojecten.

Sinds 2003 is hij leraar violone en barokke en klassieke bas aan de muziekacademie van Sint-Lambrechts-Woluwe. In april 2007 gaf hij eveneens een masterclass in het kader van de Cursos de Musiqua Antigua van de universiteit van Salamanca (E).

Praktisch

 • woensdag 28 maart 2018
 • deuren: 14 uur, start concert (inclusief lezing): 14.30 uur
 • tickets: 5 euro
 • koop uw ticket online of aan de balie van het museum (open van donderdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur)
 • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas nodig zal hebben.
 • Na aanvang van het concert, blijven de zaaldeuren gesloten. Kom dus op tijd.

Hoewel we die dag nog gesloten zijn voor enkele opfrissingswerken, gaat het concert toch gewoon door in museum Vleeshuis.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis