Woensdagklanken - Strijkkwartetten

Een klassiek concert op woensdag
woensdag 29 november 2017 van 14:30 tot 16:00
Individuele bezoekers

In 2017 vieren we 50 jaar samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Dat vieren we met negen concerten met musici verbonden aan het conservatorium.

Programma

 • Webern, A. – Langsamer Satz
  1905
  Langsam, met bewegtem-Ausdruck
 • Van Damme, J. – Strijkkwartet #3: Freud
  2016-2017
  Allegro Moderato (Freud)- Scherzo (Frank Auerbach)
 • Schubert, F. – “Rosamunde”-kwartet in a, opus 29 nr. 13
  1824
  Allegro ma non troppo, Andante, Menuetto, Allegro Moderato

Voor de vertolking van het strijkkwartet N°13 in a (het “Rosamunde”-kwartet) van Franz Schubert ontving het Hestia String Quartet op het kamermuziekexamen aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen lovende commentaar van de jury.

Het tweede werk op het programma is het derde strijkkwartet van Jan Hendrik Van Damme, bestaande uit twee delen. Het eerste deel van dit kwartet werd door hen gecreëerd op het concert ‘Roomservice’ in Berchem op 14 mei 2017. Het tweede deel werd nog nooit eerder voor publiek gespeeld, dit is dus een première.

De muzikanten

Het Hestia String Quartet bestaat uit vier jonge muzikanten die elkaar in 2016 tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen ontmoetten. Niets kon verhinderden dat ze hun passie voor muziek met elkaar zouden delen, geen cultuurverschil of taalbarrière, geen verschil in leeftijd of ervaring.

De naam Hestia komt van de gelijknamige Griekse godin, die onder andere symbool staat voor het haardvuur. Deze naam geeft de warme intimiteit en de vurige passie waarmee kamermuziek door deze jonge strijkers vertolkt, gespeeld en beleefd wordt, goed weer. Een gezellig haardvuur waar men zijn muzikale oor aan kan verwarmen.

Anouk Lapaire

Anouk Lapaire (1992) speelt eerste viool. Ze groeide op in Zwitserland, in Lausanne. Ze studeerde aan ‘Haute Ecole de Musique” in Genève waar ze haar Bachelor behaalde in 2014, en haar pedagogie Master in 2016.  In 2015 had ze het privilege om mee te spelen in het Gustav Mahler jeugdorkest. Tijdens deze periode reisde ze met “Orchestre des Continets” naar Singapore als een uitwisseling project tussen HEM Geneva, HEMU Lausanne en Yong Siew Toh conservatorium.

Ook speelt ze sinds twee jaar in “Camerata du Léman” in Genéve. 

Op dit moment vervolmaakt ze zich in Antwerpen in de klas van Tatiana Samouil.

Ruth Bouckaert

Ruth Bouckaert (1995) is de tweede violiste, afkomstig uit Hasselt. In 2013 vatte ze haar studies aan in Antwerpen in de klas van Tatiana Samouil. Naast viool volgt ze ook een specifieke lerarenopleiding muziek.

Ruth speelde reeds mee in verschillende jeugd- en semiprofessionele orkesten, zoals Limburgs Orkest voor Jeugd en Muziek, Euregio Jeugdorkest, Frascati Symphonic en Nationaal Jeugd Orkest. Ze nam deel aan verscheidene masterclasses en orkestreizen. Verder vervulde ze reeds de functie van docent/coach tijdens verschillende projecten voor onder andere Theater de Spiegel en Musica.

José Miguel Freita

Jose Miguel Freitas (1994) is altviolist en afkomstig uit Braga, Portugal. Hij startte zijn studies aan het conservatorium in Lissabon waar hij in 2015 zijn bachelor diploma behaalde. Sinds september 2015 volgt hij les in Antwerpen bij Leo De Neve.

In 2015 nam hij deel aan “IX Concurso Nacional Paços de Brandao” (Portugal), en won de derde prijs in de Under-21 serie, en in 2016 won hij de tweede prijs ex-aegua in de “Il Concurso Nacional de Cordas Vasco Barbosa”. 

Hij volgde verschillende masterclasses en is een regelmatige versterking bij Orquestra Sinfonica Portuguesa (OSP) sinds 2013, en lid van “Orquestra XXI” sinds 2016.  Hij ontving een studiebeurs van Foundation Calouste Gulbenkian in 2017.

Fien Van Damme

Fien Van Damme (1996) bespeelt de cello. Ze groeide op in Ekeren. Vanaf 2014 studeert ze in de klas van Justus Grimm in het conservatorium van Antwerpen.

Ze speelde mee in verschillende jeugd en semiprofessionele orkesten, zoals Euregio, Jeugd en Muziek Orkest Antwerpen, het BAM-orkest, en NJO (Nationaal jeugd Orkest), en volgde verscheidene masterclasses. Verder is ze actief bezig met kamermuziek, en speelt ze mee in het cello-duo Finga. 

Ze heeft al verscheidene studio-jobs gedaan en speelde als freelance mee met Pop en Jazz projecten. In 2014 nam ze deel aan de Belfius wedstrijd en behaalde de tweede prijs.

Praktisch

 • woensdag 29 november 2017
 • deuren: 14 uur, start concert (inclusief lezing): 14.30 uur
 • tickets: 5 euro
 • koop uw ticket online of aan de balie van het museum (open van donderdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur)
 • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas nodig zal hebben.
 • Na aanvang van het concert, blijven de zaaldeuren gesloten. Kom dus op tijd.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis