Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Publieke danscultuur

Gaan dansen in een grote openbare zaal is geen fenomeen van alle tijden. Pas na de 18de eeuw raakten publieke bals stilaan ingeburgerd. De Franse Revolutie betekent een ware omwenteling voor de balcultuur.

Voor de 18de eeuw werden bals alleen georganiseerd aan hoven of binnenskamers bij voorname families. De gewone burger danste alleen tijdens bijzondere gelegenheden, zoals op een bruiloft.

Gemaskerde bals

Met de komst van de opera- en concertzalen raken publieke bals in de 18de eeuw meer en meer ingeburgerd. Het gaat dan meestal om gemaskerde bals, waarop burgers zich ongegeneerd onder de notabelen en edelieden kunnen mengen.

Iedereen danst mee

De Franse Revolutie betekent een revolutie voor de balcultuur: er worden meer een meer publieke bals georganiseerd en er worden echte balzalen gebouwd. En het bijzonderste van alles: iedereen mocht binnen – zolang je maar een kaartje kocht.

Koppeldansen

Vanaf dan evolueert de danscultuur in een sneltreinvaart verder en ook de dansmodes, gebruiken en bijbehorende etiquette wisselen elkaar in snel tempo af. Opmerkelijke mijlpalen waren alvast de doorbraak van het koppeldansen, zoals de wals of de polka, en de introductie van dansen uit andere continenten, zoals de tango en de rock-’n-roll.

Meld je aan voor de nieuwsbrief