BLIND DATE - portretten met blikken en blozen

spin-off in Museum Vleeshuis

Op de eerste verdieping van Museum Vleeshuis kun je drie smakelijke schilderijen van Frans Snijders uit de collectie van The Phoebus Foundation bewonderen in een verrassende presentatie van Walter Van Beirendonck.
zaterdag 14 maart 2020 tot donderdag 31 december 2020 van 10:00 tot 17:00

We stellen het welzijn van onze bezoekers en medewerkers centraal. Om je een fijn en veilig bezoek te kunnen bieden, nemen we verschillende voorzorgsmaatregelen. Met je ticket voor de BLIND DATE expo krijg je gratis toegang tot het museum, maar reserveer wel eerst een tijdslot. We nemen ook nog andere maatregelen. Deze lees je hier. We hopen je snel te mogen verwelkomen.

Snijders’ voorstellingen vol everzwijnen en herten, stoute aapjes en dode vissen laten ons kijken door de ogen van de 17de-eeuwers.

De taferelen balanceren op een slappe koord tussen status en vergankelijkheid. De ijdeltuiten die dit soort schilderijen in hun stadspaleis hangen, dromen van overvloed, en van het adellijke recht om te mogen jagen. Maar uiteindelijk rot zelfs de sappigste druif. Ieder voorstelling is in feite een portret: van de eigenaar en de kunstenaar, van een tijdsgewricht en een samenleving.

BLIND DATE in Museum Snijders&Rockoxhuis

Portretten met blikken en blozen

The Phoebus Foundation organiseert samen met het Museum Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen een unieke tentoonstelling over de geschiedenis van de portretkunst. The Phoebus Foundation heeft de mooiste portretten uit haar collectie geselecteerd, van de middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd, om het rijke verhaal van dit genre te vertellen. De panelen en doeken worden vergezeld van een rijk portfolio aan accessoires en attributen zoals rammelaars, juwelen en nog zoveel meer. Zo wordt geschiedenis tastbaar en komen de portretten tot leven.

De portretten worden in hun natuurlijke habitat getoond, maar krijgen in een originele scenografie van Walter Van Beirendonck een verrassend jasje. De gastheer van dienst is Nicolaas Rockox himself, die zelf ook figureerde op menig portret. Een greep uit de lange rij van portretkunstenaars: Quinten Metsys, Frans Floris, Jan Van Hemessen, Peter Paul Rubens, Antoon Van Dyck, Jan Cossiers en Jan Boeckhorst.

BLIND DATE 'op een ander'

De verderop gelegen Keizerskapel biedt de perfecte setting voor de middeleeuwse religieus geïnspireerde portretten en drieluiken met hun stichtersportretten.

En alsof dat nog niet genoeg is, vormt de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Antwerpse Hendrik Conscienceplein het decor voor ontroerende kinderportretten. En in Museum Vleeshuis kan je dus terecht voor drie monumentale schilderijen van Frans Snijders, waaruit blijkt dat de vroegmoderne mens niet alleen hield van mode, maar ook van gastronomie.

• De tentoonstelling BLIND DATE vindt plaats op vier locaties die door een wandeling met elkaar verbonden zijn: de Keizerskapel, het Snijders&Rockoxhuis, de Sint-Carolus Borromeuskerk en Museum Vleeshuis.
  • Haal je boekje met het overzicht van alle locaties en de wandeling op in het Museum Snijders&Rockoxhuis.
  • De werken in het Vleeshuis zijn te bezichtigen van donderdag t/m zondag tussen 10 en 17 uur. De expo is niet toegankelijk voor minder mobiele mensen, enkel bereikbaar via een wenteltrap.
  • Met je ticket van BLIND DATE kan je Museum Vleeshuis gratis bezoeken. Omwille van de coronamaatregelen, vragen we je wel om op voorhand een tijdslot (gratis ticket) te reserveren.
  • In het Museum Snijders&Rockoxhuis kan je ook de tentoonstellingsgids afhalen. Mensen die online hun ticket bestellen, krijgen de digitale versie van tevoren toegestuurd.
  • Wil je graag nog meer historische locaties ontdekken? Een optionele wandelroute leidt je langs de leefwereld van de geportretteerden en brengt je terug naar de Keizerstraat.

Tickets

Tickets zijn te koop via www.blinddate.vlaanderen en aan de balie van het Museum Snijders&Rockoxhuis.
Met je ticket krijg je:

• toegang tot de vier locaties van de tentoonstelling
  • de uitgebreide BLIND DATE tentoonstellingsgids van 150 pagina's
  • een korting van €15 op het kunstboek BLIND DATE (€45 ipv €60)

• €9: online tickets (€10 aan de kassa)
    • volwassenen (26-59 jaar)
  • €6: online tickets (€7 aan de kassa)
    • volwassenen (60+ jaar)
    • groepen vanaf 15 betalende personen
  • €4: online tickets en aan de kassa
    • klanten KBC
  • €2: online tickets en aan de kassa