Boekvoorstelling: De vlucht van de nachtegaal - Marlies De Munck

Muziekfilosofe Marlies De Munck schreef met 'De vlucht van de nachtegaal' een filosofisch pleidooi voor de muzikant.
donderdag 12 december 2019 van 20:00 tot 22:00

Net zoals twee jaar geleden presenteert muziekfilosofe Marlies De Munck haar nieuwe boek in Museum Vleeshuis.

De vlucht van de nachtegaal

een filosofisch pleidooi voor de muzikant

In het najaar van 1844 ging de Deense schrijver Hans Christian Andersen naar het pas geopende park Tivoli. Na het bezoek schreef hij het sprookje van de Chinese nachtegaal.

De kleine nachtegaal betovert iedereen. Tot zijn wonderlijke gezang overvleugeld wordt door dat van een mechanische kunstvogel. De nachtegaal slaat meteen op de vlucht. Jaren later keert hij terug. Met zijn zang redt hij de keizer op de drempel van de dood.

Het verhaal van Andersen is de leidraad in dit nieuwe boek van muziekfilosofe Marlies De Munck. Ze laat zien hoe de kwetsbaarheid van de uitvoerder samenhangt met hoe we denken over muziek. In de vlucht van de nachtegaal vindt ze een antwoord op de dilemma's van de muzikant.

Boekvoorstelling

Marlies De Munck gaat vanavond in gesprek met Werner Trio over de rol van de uitvoerder in de muziek. Nicolas Rombouts (contrabas) en Geert Hellins (gitaar) brengen tussen door live muziek en improvisaties. Nadien is er een receptie.

Reserveer een plaats op info@letterwerk.be.

Marlies De Munck

Marlies De Munck doceert muziekfilosofie aan de Universiteit Antwerpen en aan KASK Conservatorium Gent.
Eerder publiceerde ze bij Letterwerk Waarom Chopin de regen niet wilde horen (en andere vragen uit de filosofie van de muziek)