Dag van de Wetenschap 2019

Zing mee met Franse chansons, ontdek wat de klanken van muziekstukken ons vertellen of bouw je eigen orgeltje of muzikaal gadget.

Experimenteren met Franse chanson

Klinkt wetenschap jou als muziek in de oren? Laat je meevoeren op een eigenzinnig parcours langs oude en nieuwe deuntjes in de taal van onze zuiderburen en ontdek hoe je en deux temps trois mouvements een Frans chanson naar je Antwerps handje kan zetten.

Voor iedereen die durft meezingen in het Frans!

• zondag 24 november, om 13.30 en 15.30 uur
  • duur: 50 minuten
  • vanaf 18 jaar
  • gratis

Steek zelf een orgel in elkaar

Hoe kan een orgel zo fijn en ook zo luid klinken? Wat bedoelen we met alle registers optrekken? Kom het zelf ontdekken en bouw samen met ons een klein pijporgeltje, van plank en pijp tot instrument!

• zondag 24 november tussen 11 en 17 uur
  • inloopworkshop, sluit aan wanneer het je past
  • van 6 tot 14 jaar
  • gratis

Waarom Chopin de regen niet wilde horen

In 1838 reisde Frédéric Chopin naar Mallorca om de winter te ontvluchten. Hij kreeg er ruzie met zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand. Niet over het onverwacht barre weer, maar over de betekenis van muziek.

Maar heeft muziek wel iets te betekenen? Wat vertellen de klanken van een muziekstuk? Tijdens deze interactieve lezing onderzoekt Marlies De Munck de vraag naar de betekenis van muziek aan de hand van muziekvoorbeelden.

• zondag 24 november om 11.30 uur en 14.30 uur
  • duur: 40 minuten
  • lezing
  • vanaf 18 jaar

Muzikale gadgets maken

Kinderen kunnen zelf koelkastmagneetjes, badges en spiegeltjes maken waarop muziekinstrumenten afgebeeld staan. Ofwel tekenen ze die instrumenten zelf, ofwel kleuren ze een voorbeeld in, ofwel gebruiken ze een mooie foto van één van onze instrumenten. Zo maken de kinderen zelf een mooi souvenir van hun bezoek aan 'Klank van de Stad'.

• zondag 24 november van 10 tot 17 uur
  • inloopworkshop, sluit aan wanneer het je past