Museumnacht 2019

Voor een muzikale Museumnacht moet je in Museum Vleeshuis zijn: fanfaremuziek, late night jazz, een vrij podium én Elixir d'Anvers.
zaterdag 03 augustus 2019 tot zondag 04 augustus 2019 van 19:00 tot 01:00
Individuele bezoekers

Feestelijke fanfaremuziek in en rondom het Vleeshuis

De band Raksinaksi brengt feestelijk fanfaremuziek uit zowel de Balkan, Turkije als de Magreb, aangevuld met occasioneel streepje bollywood of cumbia. Naast trompetten, sousafoons, saxofoons, de grote trom en andere slaginstrumenten, zorgen schalmeien en bazuinen voor een heel apart groepsgeluid. De ritmes zijn soms asymmetrisch, soms recht-door-zee, maar in ieder geval steeds aanstekelijk en dansbaar.

De Raksinksi Fanfare brengt je al swingend van Museum Vleeshuis naar DIVA en omgekeerd.

Praktisch

 • concert tussen Museum Vleeshuis en DIVA, Suikerrui 17-19
 • zaterdag 3 augustus van 19 tot 20 uur

Komen Spelen? Versie 3.0

Voor de derde keer organiseert Museum Vleeshuis een vrij podium voor (gevorderde) amateur-muzikanten. Kom luisteren naar solisten én kleine ensembles, die het beste van zichzelf geven in een muziekgenre naar keuze: klassiek, jazz, pop, rap ... als het maar unplugged is. Jelle Cleymans is alweer de enthousiaste presentator.

Met diverse deelnemers: een jazzduo (zang-piano), een pianoduo, een saxofoon-cello-duo, een percussioniste, een klavecinist, 2 solopianisten, een gitariste, een zang-blokfluit-klavecimbeltrio, een kwartet met 2 gitaren, 1 basgitaar en 1 zanger ...

En een divers repertoire: cantates van Telemann, sonates van Bach, nocturnes van Chopin, werken voor percussie van Cage, liederen van Weill, Gerschwin en Bernstein en Zuid-Amerikaanse klanken zoals tango, rumba, bossanova ...

Praktisch

 • vrij podium
 • zaterdag 3 augustus van 20 tot 22.45 uur
 • interesse om te spelen? Dat zal dan voor volgend jaar zijn. Voor deze editie hebben we voldoende kandidaten.

Late night: Swingjazz en Elixir d'Anvers

In onze kelder beleef je de sfeer van de danscafés uit de Vleeshuisbuurt van weleer. Een dansorgel, twee kalliopes en een live swingjazzpianist brengen jou tijdens Museumnacht in de juiste stemming. Om het helemaal af te maken schenken we jou daarbij een typisch Antwerps drankje, gemixt door een professionele mixologist.

Praktisch

 • danscafé met een drankje
 • zaterdag 3 augustus van 23 tot 00.45 uur

Muzikale gadgets maken

Kom zelf een handig muzikaal hebbeding maken. Je kiest een bestaand ontwerp of maakt er zelf een. Vervolgens druk je het op een spiegeltje, een koelkastmagneet, een flesopener of een badge. Uiteraard mag je jouw creatie ook mee naar huis nemen als souvenir.

Praktisch

 • inloopworkshop
 • zaterdag 3 augustus van 19 tot 22.45 uur

Zomerkaping

Onder leiding van hoorspelmaker Ilse Cox en twee redacteuren van literair tijdschrift ZINK werken jonge makers de dagen voor Museumnacht aan een hoorspel over Antwerpen. Een van de verhalen wordt geplaatst in een maquette van Museum Vleeshuis en zorgt voor een verbeeldingsvolle interpretatie.

Praktisch

 • mini-expo
 • zaterdag 3 augustus van 19 tot 1 uur

Error 404: Expo not found

Haal de Sherlock Holmes in jezelf naar boven en speur dankzij AmuseeVous naar een 'hidden expo'. Verwacht je aan werk van opkomende kunstenaars op onverwachte plekken in het museum: van kleine schilderijen in de lockers tot sculpturen in de lift en performances in de toiletten. Of nee, gooi je verwachtingen overboord en laat je omverblazen. Pik de flyer op aan de inkom en start je ontdekkingstocht.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis