Pianoforte recital

Schuberts laatste jaar

Pianiste Ayako Ito laat de pianoforte van Museum Vleeshuis schitteren met muziek van Schubert. De vroeg 19de-eeuwse pianoforte van Graf is een uniek instrument: het is de een van de weinige in zijn soort in heel Europa die nog bespeeld kan worden.

De Japanse Ayako Ito brengt muziek uit het laatste levensjaar van Franz Schubert op een uniek instrument: een pianoforte van Conrad Graf. Dit instrument kreeg Museum Vleeshuis van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in permanente bruikleen, en is uniek in zijn soort. Van de meer dan 3.000 instrumenten die Graf bouwde, zijn er amper een 60-tal bewaard en slechts een handvol bespeelbaar. 

De muziek van Schubert is uitermate geschikt voor de zachtere klanken van de pianoforte. De werken die Ayako Ito tijdens dit concert brengt, dateren allemaal uit zijn dramatische laatste levensjaar. Franz Schubert stierf in 1828 op 31-jarige leeftijd. Hij leefde het grootste deel van zijn leven in armoede. Net toen het hem financieel beter ging, kreeg hij tyfus waaraan hij na amper 2 weken overleed.

Programma

Pianoforte recital Schuberts laatste jaar

  • 3 Klavierstücke (1828) D946
  • Klaviersonate B-dur (1828) D960

Het hele concert wordt gespeeld op de pianoforte Conrad Graf (Wenen, 1826)

Ayako Ito

Pianiste Ayako Ito werd in 1980 in Tokyo geboren. Zij startte er haar pianostudie aan het Toho Gakuen College of Music. Daarna studeerde ze in Europa, eerst bij Theodor Paraskivesco in Parijs, en bij Jos van Immerseel voor pianoforte aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze behaalde in 2002 met grootste onderscheiding (summa cum laude)  een master in pianoforte en kamermuziek. Vervolgens was ze drie jaar gastdocent pianoforte aan hetzelfde Conservatorium.

Sinds 2000 geeft Ayako Ito in Europa en Japan recitals op diverse types klavierinstrumenten. In 2005 debuteerde ze in Tokyo met Beethoven's Diabelli Variaties, uitgevoerd op een Eizo Hori-Pianoforte uit 1999, een recital dat door de pers enthousiast onthaald werd. In 2013 verscheen haar eerste cd Hommage (Liszt, Debussy & De Falla op een Erard concertvleugel uit 1877), die positief besproken werd in het Japanse muziektijdschrift Record Geijyutsu.

Ze speelde de solopartij in de Chorfantasie van Beethoven met Anima Eterna Brugge in februari 2018 (concerten in het Concertgebouw Brugge en de Alte Oper Frankfurt). Ze heeft regelmatig opgenomen voor radio en televisie (o.m. Mezzo en Klara in Europa, NHK en FM in Japan).

Ayako Ito heeft ook een bijzondere voorliefde voor kamermuziek onder meer in het pianoduo met Jos van Immerseel sinds 2016. Het Duo Van Immerseel & Ito wordt in een recensie omschreven als "Hemelse kruisbestuiving tussen wonderbaarlijke pianovirtuozen".

Praktisch

  • dinsdag 11 december om 20 uur in Museum Vleeshuis
  • tickets: 5 euro
  • te koop aan de balie van Museum Vleeshuis of online

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis