Recital winnaars Internationale Klavecimbelwedstrijd

Alice Shi-Yao Sheu en Pierre Vandekerkhove spelen een concertprogramma op het prachtige Dulcken-klavecimbel.

Op 16 maart 2019 had de Internationale Klavecimbelwedstrijd Mechelen 2019 plaats (onderdeel van de Vlaamse Klavecimbeldag). Alice Shi-Yao Sheu (winnaar in de categorie 'Kenners') en Pierre Vandekerkhove (winnaar in de categorie 'Liefhebbers') spelen een concertprogramma op het Dulcken-klavecimbel uit 1747.

Programma

Pierre Vandekerkhove

 • La Pothoüin
  Jacques Duphly (1715-1789)
 • La Sylva
  Jean-Baptiste-Antoine Forqueray (1699-1782)
 • La Lugeac
  Claude-Benigne Balbastre (1724-1799)

Alice Shi-Yao Sheu

 • Prélude en fa majeur
  Louis Couperin (1626-1661)
 • La Raphaéle
  Allemande l'Ausoniéne
  Premiere Courante
  Seconde Courante
  Sarabande l'Unique
  Gavotte
  Gigue
  Passacaille

  François Couperin (1668-1733) uit Huitième Ordre (Second Livre de pieces de clavecin)
 • Ciaccona
  J.S. Bach (1685-1750) uit Partitura Nr. 2 voor viool solo, BWV 1004, getranscribeerd door Gustav Leonhardt

Over de muzikanten

Pierre Vandekerkhove

Pierre Vandekerkhove (°1984) startte zijn muzikale opleiding aan de muziekacademie van Wemmel met pianolessen. Iets meer dan 10 jaar geleden stapte hij over naar het klavecimbel. Hij volgde les in de muziekacademie van Meise bij Christophe Bursens. Tijdens die jaren heeft hij een aantal keer kunnen deelnemen aan de masterclasses op de jaarlijkse klavecimbeldag, georganiseerd door de Vlaamse klavecimbelvereniging. In maart 2019 mocht hij de eerste plaats in ontvangst nemen in de liefhebbers-categorie van de Internationale Klavecimbelwedstrijd in Mechelen.

Sinds drie jaar legt hij zich toe op het orgel, nog steeds bij Christophe Bursens in de muziekacademie van Meise. In het professionele leven is Pierre project managers voor allerhande bouwprojecten.

Alice Shu-Yao Sheu

Alice Shu-Yao Sheu is een Taiwanees-Amerikaanse klaveciniste, pianiste en organiste. Na haar opleidingen tot klassieke pianist (Master in piano performance) en wetenschapper (doctoraat in de chemie, aan de universiteit van Chicago), verhuisde ze in 2018 naar Nederland om zich verder te verdiepen in de oude muziek. Momenteel studeert ze klavecimbel bij Siebe Henstra in het Koninklijk Conservatorium Den Haag en orgel bij Reitze Smits in het HKU Utrecht Conservatorium.

Tijdens het korte jaar dat ze in Europa verbleef, kon ze al snel haar muzikale horizon uitbreiden, dankzij haar optredens als klavecinist met het HKU Baroque Orchestra en als barokdanser met de Dolmetsch History Dance Society. Ze concerteerde ook op het historische barokorgel in Úterý, Tsjechië. In maart 2019 won ze de Internationale Klavecimbelwedstrijd in Mechelen.

Praktisch

 • dinsdag 8 oktober om 20 uur
 • toegang is gratis, maar meld je aan via info@klavecimbelvereniging.be
 • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas zal nodig hebben.
 • Na aanvang van het concert blijven de zaaldeuren gesloten. Kom dus op tijd.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis