Schatkamer: Gilbert van Schoonbeke

Tijdelijke presentatie

Van 30 januari tot en met 30 juni ontdek je in de Schatkamer objecten en partituren uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de leefwereld van Gilbert van Schoonbeke.

In 2019 viert Museum Vleeshuis | Klank van de Stad de muzikale wereld van twee bijzondere Antwerpenaren: stadsontwikkelaar Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) en mecenas, componist en kunstverzamelaar Albert De Vleeshouwer (1863-1913). Hun levens zijn nauw verbonden met gouden tijdperken van economische en artistieke bloei in Antwerpen. 

Van 30 januari tot en met 30 juni kan je kennis maken met Gilbert van Schoonbeke en met objecten die verwijzen naar de Antwerpse Gouden Eeuw en naar de muziek uit die tijd. Hoogtepunt zijn twee bijzondere bruiklenen uit de collectie van The Phoebus Foundation, waaronder een zelden eerder getoond 16de-eeuws schilderij uit de omgeving van de Antwerpse schilder Joris Hoefnagel .

Gilbert van Schoonbeke

Gilbert van Schoonbeke werd vijf eeuwen geleden geboren, aan het begin van de zestiende eeuw, de Gouden Eeuw van Antwerpen. Als ondernemer keek van Schoonbeke naar de toekomst. Hij was betrokken bij of zelfs de drijvende kracht achter tal van grote stedelijke projecten zoals de aanleg van de Spaanse stadsomwallingen en de bouw van onder meer het Waterhuis (Brouwershuis), het Tapissierspand, de Stadswaag en het Hanze- of Oostershuis (op de plek waar nu het MAS staat). Zo gaf Van Schoonbeke Antwerpen vorm – een vorm die ook in de 21ste eeuw nog zichtbaar is.

Langsheen de vele werven van Gilbert van Schoonbeke klonk de muziek van Orlandus Lassus, Hubertus Waelrant of Clemens non Papa, gedrukt door Susato, Phalesius of Plantijn, en gespeeld door de stadspeellieden of op de klavecimbels van Hans Ruckers.

Over de Schatkamer

In de Schatkamer van Museum Vleeshuis ontdek je tweemaal per jaar een tijdelijke expo in 'open depot'-vorm. Telkens staat een historische Antwerpenaar en zijn/haar leef- en muziekwereld centraal. Objecten uit het depot van Klank van de Stad worden er aangevuld met objecten uit de MAS | Collectie Vleeshuis, het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en andere bruikleengevers.

In het najaar van 2019 staat de Schatkamer in het teken van Albert De Vleeshouwer.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis