Schubert duo's voor viool en pianoforte

Een concert dat kadert in een project van docent Piet Kuijken rond de pianoforte van Conrad Graf.
dinsdag 22 mei 2018 - 20:00
Individuele bezoekers

Het project van Piet Kuijken rond Schubert op onze pianoforte Conrad Graf (Wenen 1826) bestaat uit drie delen.

 1. Project pianoforte klas van het Conservatorium Antwerpen rond Schubert op de Conrad Graf
  Masterclasses op 26 en 27 maart 2018 in Museum Vleeshuis
 2. Schubert CD-opname met de Graf pianoforte in de Blauwe zaal van DeSingel van 2 t.e.m. 6 juli 2018
  Speciaal voor deze opname verhuist de pianoforte even naar DeSingel
 3. Twee concerten in Museum Vleeshuis met het CD-repertoire ter voorbereiding van de opname.
  Violist Naaman Sluchin en pianist Piet Kuijken brengen het volledige duo repertoire van Schubert op de Graf-pianoforte.
  Eerste concert vond plaats op 20 maart 2018, dit is het tweede in de reeks.

Programma

 • Sonatine Op. Posth. 137 nr. 1 in D (D384)
  • Allegro molto
  • Andante
  • Allegro vivace
 • Sonatine Op. Posth. 137 nr. 3 in g (D408)
  • Allegro giusto
  • Andante
  • Menuetto -trio
  • Allegro moderato
 • Fantasie Op. Posth. 159 in C (D934)
  • Andante molto
  • Allegretto
  • Andantino - Tempo I
  • Allegro vivace - Allegretto - Presto

Over de muzikanten

Naaman Sluchin - viool

Naaman Sluchin werd geboren in een uíterst muzikale familie; zijn toewijding aan de viool kwam dan ook op een zeer natuurlijke wijze tot stand. Zijn artistieke parcours wordt gekenmerkt door een toewijding aan diversiteit en innovatie.

Gedurende zeven jaar maakte hij deel uit van het Quatuor Diotima, dat hij verliet in 2011. Het kwartet legde zich toe op zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire, met vele creaties, speelde op prestigieuze podia en festivals en nam gesmaakte cd's op. Hierbij springen vooral de cd 'Musique américaine' met werk van Reich, Crumb en Barber en de opnames van de strijkkwartetten van Janéöek (Diapasons d'Or de I'année, Choc de Clàssica) in het oog.

Seizoen 2014-2015 toont zich als een seizoen van vernieuwing voor deze Frans-lsraelische violist. Als kamermusicus is hij actief in diverse ensembles, zoals het Ensemble Sésame, en vormt hij een duo met pianiste Dana Ciocarlie. Naaman Sluchin wordt uitgenodigd als concertmeester in diverse orkestprojecten, zoals met het Dresden Festspielorkester, en is tevens toegewijd aan zijn kamermuziekensemble Talisma Trio (gespecialiseerd in het romantische repertoire op historische instrumenten) en aan de groep NASDAK (een mix van klassiek en klezmer). Voor het derde achtereenvolgende seizoen treedt Naaman Sluchin op in de muzikale voorstelling 'Haim, à la lumière d'un violon', naast actrice Mélanie Doutey.

Sinds 2010 is Naaman Sluchin aangesteld als docent viool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ondertussen studeerde hij af aan de Schola Cantorum in Basel in barokviool in de klas van Amandine Beyer. Dit eclecticisme heeft Naaman Sluchin gedurende zijn studie gecultiveerd: hij werkte aan zijn techniek door de Russische vioolschool te bestuderen aan het conservatorium van Parijs (met B. Garlitsky), maar bestudeerde ook de Amerikaanse school in Bloomington en aan de Juilliard School in New York (met M. Fried en D. Weilerstein), zonder ten slotte de beroemde Frans-Belgische school in de traditie van Eugene Ysaye uit het oog te verliezen (met Y. Kless).

Naaman Sluchin speelt op viool Carlo Antonio Tononi uit 1725, afgewisseld met een Amerikaanse viool die voor hem gemaakt werd in 2008.

Piet Kuijken - pianoforte Graf

Piet Kuijken (°1972) studeerde bij Jan Vermeulen, Jan Michiels, André De Groote en Menahem Pressler. Hij behaalde Hogere Diploma’s piano en kamermuziek met grootste onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Performer Diploma aan Indiana University met een BAEF Fellowship. Hij is winnaar van de prijzen E.Ollin, M.Lefranck, M.Horlait-Dapsens, de “CERA-Jeugd en Muziekprijs 1994” en de Schumann Concerto competition te Bloomington. Hij is sinds 2002 docent piano en pianoforte aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, gastprofessor pianoforte aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en geeft kamermuziekseminaries aan het Orpheus Instituut te Gent. Sinds 2016 doceert hij ook pianoforte aan de Sorbonne te Parijs (Master Interprétation de Musiques Anciennes).

Zijn carrière bracht hem als solist en kamermusicus op piano, klavecimbel en pianoforte naar belangrijke festivals en concertzalen wereldwijd en vele concerten werden internationaal door radio en televisie uitgezonden. Hij was jurylid in het Internationaal Pianoforte Concours Musiqua Antica te Brugge in 2016.

Met een bijzondere voorliefde voor de kamermuziek vormt hij samen met Naaman Sluchin en Amy Norrington het Talisma pianotrio en treedt hij regelmatig op met o.m. zijn vader Wieland Kuijken, Barthold Kuijken, Albrecht Breuninger, Boyan Vodenitcharov, Oxalys, Roel Dieltiens, het Collectief, solisten van L’Orchestre des Champs-Elysées, Orchestra of the Age of Enlightenment, de Filharmonie en de Munt en de bariton Dietrich Henschel.

Zijn ruime discografie (bij Arcana, Fuga Libera, René Gailly, Phaedra, Channel Classics, Etcetera, Hänssler Verlag, Accent en Passacaille) omvat kamermuziek gaande van Bach tot Gubaidulina en behaalde prijzen als Choc du Monde de la musique 2000 en Diapason d’Or 2004. Daarnaast werden zijn solo opnames met werk van Robert Schumann (Fuga Libera), Brahms (Passacaille) en een live uitvoering van het 21ste concerto van Mozart (Denon), allen op pianoforte, in de internationale pers onthaald met o.a. 5 Diapasons, een “Outstanding” label in IRR, een “10” in het Nederlandse muziektijdschrift Luister, een “Gouden label” in Klassiek Centraal en een High Quality label in de Japanse pers.  

Recent verscheen nog een nieuwe dubbel CD met solo werken van Beethoven (Fuga Libera) op pianoforte en Steinway, en in de lente 2018 verschijnt nog een CD met werken van Dussek op pianoforte (Brilliant Classics), in het kader van een box met de complete sonates van Dussek op pianoforte, gebracht door 7 verschillende pianoforte spelers. 

www.pietkuijken.be

Praktisch

 • dinsdag 22 mei om 20 uur in Museum Vleeshuis
 • gratis (vrije bijdrage voor de musici)

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis