Woensdagklanken | Constantijn Huygens, huisvriend van de Duarte's

Een klassiek concert op woensdag

In 2018 staan de Woensdagklanken in het teken van de muzikale wereld van de Duarte familie en hun netwerk. Jonge, beloftevolle musici en gevestigde waarden nemen ons mee van Antwerpse stadspaleizen naar het Engelse hof, van Hollandse tuinen naar Spaanse kastelen, steeds in het spoor van de Duarte’s.
woensdag 27 juni 2018 van 14:30 tot 16:00

Tijdens dit concert staat de muziek en de persoonlijkheid van Constantijn Huygens (1596-1687) centraal. Huygens was meer dan vijftig jaar in dienst van het huis van Oranje. Hij was een invloedrijk diplomaat met vele connecties in het buitenland, die hij gebruikte om zich te informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van muziek en poëzie – zijn grote passies. Huygens was zelf een begenadigd bespeler van de luit en de viola da gamba.

Huygens publiceerde in Parijs 1647 zijn Pathodia sacra et profana, een verzameling van geestelijke en wereldlijke liederen. Aan zijn compositiestijl zijn vooral Italiaanse en Franse invloeden af te lezen. Niettemin blijft zijn stijl zeer authentiek en duidelijk gerelateerd aan zijn persoonlijke leven.

Het is niet duidelijk wanneer Huygens kennis maakte met de familie Duarte in Antwerpen, de geboortestad van zijn moeder. Hij correspondeerde bijna 30 jaar met vader Gaspar Duarte en, na diens dood, met zijn zoon Diego. Huygens was verschillende malen te gast in het huis aan de Meir.

Naast muziek uit de Pathodia worden composities ten gehore gebracht uit Huygens’ jeugd en van musici met wie hij persoonlijk contact onderhield, onder wie Julien Perrichon en Jacques Gaultier. Het programma wordt ondersteund met fraaie geprojecteerde beelden.

• Jacques Gaultier (c1595-c1658)
    Te voila donc, bel oeil
  • Lady Mary Killigrew (c1585-1656)
    Sweetest love, I doe not go
  • Claude le Jeune (1529-1600)
    Au lieu de pain la poussière
    Courante
  • Gabriel Bataille (c1575-1630)
    Sous la fraîcheur d'un verd boccage
  • Orlandus Lassus (1523-1594)
    Susanne un jour
    Prelude
  • Constantijn Huygens (1596-1687)
    't Kan mijn schip niet qualic gaen
    Hoe is't beloven van ons vergaren
  • Jacques Gaultier (c1595-c1658)
    Gia ti chiesì un sospir
    Temer donna non dei
    Iniquitatem meam
    Allemande
    Proba me Deus
    Prelude
    Tu te trompes, Phillis
    Graves tesmoins

Over de muzikanten

Harry en Willem werken als duo samen sinds de vroege jaren 1980.
Met Jasper Schweppe (bariton) voerden zij de CD “Proba me Deus” uit met werken van en rond Constantijn Huygens. Ook werkten zij samen aan de 2CD “Resveillez vous” met werken van Nicolaes Vallet, luitist in Amsterdam. Beide CDs zijn internationaal zeer goed ontvangen.

Harry van Berne

Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Verdere studie volgde hij bij Margreet Honig en Anthony Rolfe Johnson.

Hij is een veelgevraagd solist in opera, concerten en oratoria en in liederenrecitals, begeleid op piano of luit. Zijn repertoire omvat werken van middeleeuwse tot en met hedendaagse muziek.

Als ensemblezanger treedt Harry onder meer op met het Nederlands Kamerkoor, Gesualdo Consort, Huelgas Ensemble en Quink Vokaal Ensemble. Hij is hoofdvakdocent zang aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem.

Willem Mook

Willem Mook studeerde hoofdvak luit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Anthony Bailes aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tevens studeerde hij muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Hij heeft een lange staat van dienst als luitleraar en is een enthousiast onderzoeker en uitvoerder van muziek uit de periode 1400-1650 – solo en in ensemble.

Hij is lid van Ensemble Quadrivium en vormt een succesvol duo met voordrachtskunstenaar Peter Adema. Willem heeft een bloeiende lespraktijk in zijn woonplaats Haarlem en in Deventer.

• woensdag 27 juni 2018
  • deuren: 14 uur, start concert (inclusief lezing): 14.30 uur
  • tickets: 5 euro
  • koop uw ticket online of aan de balie van het museum (open van donderdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur)
  • Na aanvang van het concert, blijven de zaaldeuren gesloten. Kom dus op tijd.