Woensdagklanken | extra Kerstconcert. Kerst bij de Duarte's

Een klassiek concert op woensdag

In 2018 staan de Woensdagklanken in het teken van de muzikale wereld van de Duarte familie en hun netwerk. Jonge, beloftevolle musici en gevestigde waarden nemen ons mee van Antwerpse stadspaleizen naar het Engelse hof, van Hollandse tuinen naar Spaanse kastelen, steeds in het spoor van de Duarte’s.
woensdag 19 december 2018 van 14:30 tot 16:00

In de 17e eeuw werden naast oude middelnederlandse liederen ook veel kerstliederen gedicht en gecomponeerd.

Deze traditie van ‘Cantiones Natalitiae’ was sterk geworteld in Antwerpen: ze ontstond bij het Onze-Lieve-Vrouwe Broederschap aan de Antwerpse kathedraal. Bovendien werkten heel wat componisten van kerstliederen aan de Antwerpse kerken en kloosters, als organist, zangmeester of zanger. En tenslotte waren het de Antwerpse muziekdrukkers Phalesius die in de loop van de 17e eeuw het genre propageerden met een twintigtal edities van Cantiones Natalitiae.

De liederen werden aanvankelijk geschreven als eenvoudige vierstemmige zettingen, maar vanaf ca. 1640 werd de stijl meer beïnvloed door de nieuwe monodische stijl uit Italië. Met solostemmen, koor, violen en basso continuo evolueerde het genre tot kleine barokke cantates.

In dit programma putten we vooral uit de latere drukken met Cantiones Natalitiae (1645, 1651 en 1658). Langs de ene kant omdat we hier de muzikaal rijkere liederen vinden. Maar ook omdat we dankzij de vondst  van verloren gewaande stemboekjes in de Antwerpse Cionservatoriumbibliotheek, deze muziek opnieuw kunnen uitvoeren.

Muzikanten

• Flanders Boys Choir o.l.v. Dieter Van Handenhoven
  • De Meid
    • An Van Laethem - viool
    • Johan Van Aken - viool
    • Piet Stryckers - basgamba/basviool
    • Bart Jacobs - klavecimbel/orgel
  • Toelichting tijdens het concert door Piet Stryckers

• woensdag 19 december 2018
  • deuren: 14 uur, start concert (inclusief lezing): 14.30 uur
  • tickets: 5 euro
  • koop uw ticket online of aan de balie van het museum (open van donderdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur)
  • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas nodig zal hebben.
  • Na aanvang van het concert, blijven de zaaldeuren gesloten. Kom dus op tijd.