Woensdagklanken | Schets van een muzikaal landschap. Het muziekleven in Antwerpen ten tijde van Rubens.

Een klassiek concert op woensdag

In 2018 staan de Woensdagklanken in het teken van de muzikale wereld van de Duarte familie en hun netwerk. Jonge, beloftevolle musici en gevestigde waarden nemen ons mee van Antwerpse stadspaleizen naar het Engelse hof, van Hollandse tuinen naar Spaanse kastelen, steeds in het spoor van de Duarte’s.
woensdag 24 oktober 2018 van 14:30 tot 16:00

Dit programma onderzoekt de stilistische diversiteit in het muzikale landschap in Antwerpen ten tijden van Rubens, waarin ook de familie Phalèse actief was met hun muziek uitgeverij. Het ensemble ‘I Capricciosi’ brengt een selectie van muziekstukken ten gehore die de Antwerpse elite en muziekliefhebbers hadden kunnen spelen en beluisteren in de eerste helft van de zeventiende eeuw.

De mondelinge toelichtingen worden om beurten door de musici zelf gedaan en geven het optreden nog meer kleur.

• Pierre le jeune Phalèse (1545-1629)
    Pavane et Galliarde de la Bataille
  • Nicolaes A Kempis (1600-1676)
    Sinfonia a tre, op. 2
  • Emmanuel Adriaenssen (c1554-1604)
    Allemande, sopra La Monica
    solo harp
  • Phillip Friedrich Böddecker (1607-1683)
    Sonata sopra La Monica
    dulciaan en continuo
  • Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
    Toccota per Spinettina e Violino
  • Marco Uccellini (1610-1680)
    La Bergamasca
  • Pauze
  • Dario Castello (1590-1658)
    Sonata X a tre, due Soprani e Fagotto
  • Giulio Caccini (1551-1618)
    Amarilli
  • Peter Philips (1560-1628)
    Amarilli
    solo klavecimbel
  • Dietrich Becker (1623-1679)
    Sonata a tre
  • Francesco Cavalli (1602-1676)
    23. Canzon a tre
  • Maurizio Cazatti (1616-1678)
    ​Ciaccona a tre

Muzikanten

De bevlogen musici van ‘I Capricciosi’ behoren tot de nieuwste generatie talentvolle barokmusici. De groep kenmerkt zich door haar creatieve en verfrissende benadering van muziek uit begin 17e eeuw. Met de unieke en spectaculaire bezetting van twee violen, dulciaan, barokharp en klavecimbel/orgel krijgt het publiek een nieuwe kijk op de klanken en kleuren uit ons rijke muzikale verleden.

De musici uit I Capricciosi zijn veelgevraagd in de meest gerenommeerde barokorkesten in binnen- en buitenland, zoals o.a. Amsterdam Baroque Orchestra,  Dunedin Consort, Nederlandse Bachvereniging, Anima Eterna, Vox Luminis en Holland Baroque.

Hun passie en nieuwsgierigheid naar de muziek uit begin 17e eeuw heeft hen bij elkaar gebracht in dit ensemble.

• Femke Huizinga - barokviool
  • Nadine Henrichs - barokviool
  • Kim Stockx - dulciaan
  • Emma Huijsser - barokharp
  • Edoardo Valorz - klavecimbel en orgel

• woensdag 24 oktober 2018
  • deuren: 14 uur, start concert: 14.30 uur
  • tickets: 5 euro
  • koop uw ticket online of aan de balie van het museum (open van donderdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur)
  • Is het buiten koud? Houd er dan rekening mee dat je binnen waarschijnlijk ook je jas nodig zal hebben.
  • na aanvang van het concert blijven de zaaldeuren gesloten. Kom dus op tijd.