Antwerpen Klavecimbelstad

Internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels

De klank van de stad van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Vandaag bewaart Museum Vleeshuis een van de belangrijkste collecties Antwerpse klavecimbels ter wereld.

Onder de titel Antwerpen Klavecimbelstad brengt het museum dat rijke verleden en die bijzondere collectie de komende jaren voor het voetlicht. Kunsthistorisch onderzoek, concerten en lezingen, (focus)tentoonstellingen, publicaties en opnames: op deze pagina houden we je op de hoogte van alle activiteiten.

de Antwerpse klavecimbels zijn de beste van de wereld

Bijzondere instrumenten uit onze collectie

Museum Vleeshuis | Couchet virginaal

Virginaal van Joannes Couchet
Het enige nog bekende virginaal van Joannes Couchet zit in de collectie van Museum Vleeshuis. Veelkleurige bloemen versieren de zangbodem en vogels en gedrukte papieren arabesken fleuren de opstanden op. Aan de binnenzijde van het dekblad prijkt een zicht op de rede van Antwerpen.
 
Een luxe-instrument. Zo zou je het klavecimbel kunnen omschrijven. In de 16de en 17de eeuw vroegen vooral welgestelde muziekliefhebbers erom. Ook in de rijke handelsmetropool Antwerpen, waar de Antwerpse familie Ruckers een sleutelrol vervulde in de ontwikkeling van dit luxe-instrument.
Joannes Daniël Dulcken was de belangrijkste 18de-eeuwse klavecimbelbouwer in Antwerpen. Een van de tien overgebleven klavecimbels van zijn hand staat in het Museum Vleeshuis.
Luisteren en lezen
CD-opname Antwerpen Klavecimbelstad
In augustus 2020 liet Museum Vleeshuis in de Antwerpse Begijnhofkerk een nieuwe cd opnemen. Klavecinist Mario Sarrechia speelde muziek uit de periode 1560-1660, de gouden eeuw van de Antwerpse klavecimbelbouw. Daarvoor gebruikte hij maar liefst 5 heel verschillende Antwerpse klavecimbels en virginalen. De opname kadert niet alleen in het grote 'Antwerpen Klavecimbelstad'-project, maar is ook het startschot van een nieuwe samenwerking met het Snijders&Rockoxhuis.
Over de rijke geschiedenis van de klavecimbelbouw en de indrukwekkende collectie Antwerpse klavecimbels in Museum Vleeshuis.
Muziekensemble Transports Publics nam op vraag van het Museum Vleeshuis een cd op met de muziek van de Duarte’s en hun muzikale cirkel.
Ontdek twee eeuwen uitzonderlijke muziekinstrumenten uit Museum Vleeshuis | Klank van de Stad in het boek “Antwerpen Klavecimbelstad”.
Activiteiten
foto: Victoriano Moreno
OPNIEUW BESCHIKBAAR VANAF 1 OKTOBER | Volg 'live' de geschiedenis van het klavier. Musicus en docent Bart Rodyns loodst jullie al spelend doorheen de tijd, van de barok tot nu.
In deze concertreeks laten we de klankrijkdom van de Antwerpse klavecimbels herleven. Jonge musici en gevestigde waarden van over de hele wereld bespelen historische instrumenten of moderne kopieën van uiteenlopende bouwers.
En ook nog
Jef Van Boven begon in november 2018 aan een bijzonder project: het bouwen van de allereerste kopie van het Andreas Ruckers-klavecimbel uit 1605. Wij volgen zijn vorderingen op de voet.
B.O.X brengt zijn maatschappelijke zetel onder in Museum Vleeshuis en geeft een uniek klavecimbel in bruikleen.
Het Snijders&Rockoxhuis nodigde het Museum Vleeshuis uit om een muziekkamer in te richten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis