Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

De Klank van het Vleeshuis

Museum Vleeshuis als muziek- en klanklabo voor jonge musici

Uitzonderlijke (corona)tijden dwingen Museum Vleeshuis en de musici met wie het museum samenwerkt om creatief en op een nieuwe manier om te gaan met de ruimtes waarin kan worden gemusiceerd. Dat creëert kansen om de akoestiek van het 500-jaar oude monument Vleeshuis te verkennen.

Museum Vleeshuis I Klank van de Stad vroeg 5 jonge musici om muziek te kiezen geïnspireerd door en in dialoog met de eeuwenoude zalen van het Vleeshuis. Emma, Aya, Frederike, Balder en Justin zijn, samen met hun instrument en in relatieve isolatie van de buitenwereld, de uitdaging aangegaan. 

Elke musicus krijgt een historische ruimte in het Vleeshuis ter beschikking. Elke ruimte heeft zijn eigen materialiteit en akoestiek. De musici bereiden een programma op maat van het Vleeshuis. Ze doen dat ter plekke en leren te luisteren naar de historische ruimtes van het monument, gaan in dialoog met die ruimtes en leren de akoestiek te benutten. Naast hun eigen instrument wordt het monument Vleeshuis zelf zo een tweede instrument. De musici treden solo op: ze zijn kwetsbaar en geïsoleerd, maar hun instrument en het Vleeshuis zijn hun partners. 
Pieter Theuns (B.O.X; sinds 2018 partner van Museum Vleeshuis) treedt op als de coach-curator van het project en adviseert in de keuze van het repertoire.

 

Het resultaat

De jonge videomaker Henry Commerman was reisgenoot van de 5 musici en legde hun traject vast op film. Het resultaat zijn geen traditionele concerten, maar vijf bijzondere, muzikale portretten.

Dankjewel

Het project kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid in het kader van de relance-maatregelen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief