Wannes Van de Velde uit z'n schrijfkot

Museum Vleeshuis herdenkt de Antwerpse troubadour

Wannes Van de Velde was verknocht aan de Vleeshuisbuurt. Hij werd geboren en groeide op in de straten rond het Vleeshuis, schreef een lied over de Vleeshuiswijk en inspiratie voor zijn eigen poesjepoppen vond hij achter de hoek van het Vleeshuis. Hoog tijd dus om Wannes te vieren in het Vleeshuis!

Sinds augustus 2019 heeft het schrijfkot van Wannes Van de Velde – zoals hij zelf zijn werkkamer noemde – een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Plannen om Wannes als veelzijdig kunstenaar in de verf te zetten, stuitten vorig jaar op de uitbraak van de coronapandemie. Nu neemt Museum Vleeshuis de draad weer op en richt het de schijnwerpers op Wannes Van de Velde en zijn (muzikale) erfenis.

Wannes is een grote inspiratiebron voor het museum: we organiseren een wandeling, concerten, kleine tentoonstellingen (in het museum en online), en samen met Radio 1 een podcast.

In samenwerking met VZW Erfgoed Wannes Van de Velde.

Wannes te zien & Wannes te volgen
Wannes met Poesjepop
Het Lied van de Neus: Wannes en de Poesje
zaterdag 24 april 2021 tot vrijdag 31 december 2021 van 10:00 tot 17:00
In de mini-expo focust het museum op Wannes' bijzondere band met De Neus en (de klank van) het Antwerpse poppentheater, aan de hand van Wannes' eigen poesjepoppen en toneelteksten.
Campagnebeeld Erfgoeddag 2021
zaterdag 24 april 2021 tot zondag 25 april 2021 van 10:00 tot 17:00
Bezoek het schrijfkot van Wannes Van de Velde en de mini-expo over zijn Poesjenellentheater.
Schrijfkot Wannes Van de Velde
rondleiding
Een gids vertelt het verhaal van de veelkleurige, bedrijvige Vleeshuiswijk waar Wannes Van de Velde opgroeide, staat stil bij de oude instrumenten die Wannes bespeelde en loopt via de focusexpo ‘Het Lied van de Neus: Wannes en de Poesje’, naar de werkkamer van Wannes op de eerste verdieping.
Wannes te horen
Tijdens vijf concerten in de Woensdagklanken-reeks, laten musici zich inspireren door de muziek, het artistieke oeuvre en het leven van Wannes Van de Velde.
Poesjepoppen Wannes Van de Velde
in samenwerking met Radio 1
Samen met Radio 1 maakte Museum Vleeshuis de podcast Wannes. Verschillende bekende artiesten en schrijvers vertellen over Wannes’ muzikale erfenis, maar ook zijn jeugd, taalgebruik en Wannes als kunstenaar en inspirator voor velen.
Voor wie niet vertrouwd is met zijn repertoire, maakten we een Spotifylijst met liederen van Wannes en andere artiesten die door hem geïnspireerd raakten.
Het schrijfkot van Wannes Van de Velde

In 2019 hadden we de eer om de werkkamer van Wannes Van de Velde een nieuw onderkomen te geven in het Vleeshuis. Het museum heeft niet voor niets de ondertitel 'Klank van de Stad', een verwijzing naareen van Wannes' bekendste liederen.

Schrijfkot Wannes Van de Velde