Woensdagklanken najaar 2020

Een klassiek concert op woensdag - te gast in Sint-Pauluskerk

In 2020 staat operadiva Teresa Imer centraal. De eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera én de moeder van de dochter van Casanova.

Teresa Imer

Teresa ImerIn oktober 1756 arriveert operadiva Teresa Imer (Venetië, 1723 - Londen, 1797) in Antwerpen. Ze is naar de Scheldestad gekomen om het Theater van het Tapissierspand te leiden. Daarmee is ze de eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera. Bij haar zijn een twee jaar oude dochter - Teresa's kind met Casanova - en een kleurrijk operagezelschap. Voor Teresa is Antwerpen een tussenstop: eerder werkte ze in Venetië, Wenen, Parijs, Bayreuth en Brussel, en ze zal nog doorreizen naar Amsterdam en Den Haag, om zich uiteindelijk in Londen te settelen.

Grote componisten als Christoph Willibald Gluck en Johann Christian Bach verzamelen zich rond haar, en de Europese adel vecht om een ticket voor een van haar muzikale soirées. Maar in 1797 zal ze vergeten en in armoede sterven in de Londense gevangenis. Hoog tijd dus om deze pionier en haar rol in Antwerpen in de schijnwerpers te plaatsen.

Concerten
Harmonic ensemble
The Harmonick Assembly
The Harmonick Assembly brengt muziek van Gluck, D'aubat St. Flour, J.C. Bach, Abel, Ame, Galuppi en Storace.
Les amis des tapissiers
Les amis des Tapissiers
Les amis des Tapissiers brengen muziek van Willem De Fesch, Carl Friedrich Abel, Anton Filtz, Johann Wilhelm Hertel en J.C. Bach.
Project Boussu
Ensemble Boussu
Ensemble Boussu speelt kamermuziek voor strijkers van Pieter Van Maldere, Henricus Jacobus De Croes en Eugène Godecharle.
euterpe
Euterpe Baroque Consort
Het Euterpe Baroque Consort brengt muziek van Henricus-Jacobus De Croes, Maria Teresa Agnesi Pinotti, Anna Bon di Venezia en Maddalena Laura Lombardini Sirmen.
Schatkamer
Focus
Tijdelijke presentatie in 2020
VOORBIJ | In 2020 stond de operadiva Teresa Imer centraal in de Schatkamer van het museum. De eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera én de moeder van de dochter van Casanova.
Sfeerbeelden van een Woensdagklankenconcert

Op 27 november 2019 bracht het Paul Rans ensemble een selectie uit het Antwerps Liedboek, het Schoon Liedekens-Boeck uit 1544. In dit boek 217 liederen die een bijzonder levendige maatschappij weerspiegelen waarin een aardig stukje werd gevrijd en menig glaasje gedronken.

Concerten eerder dit jaar
Lovers of Musick
29.01.2020 | Het ensemble Lovers of Musick brengt muziek van o.a. Vivaldi, Gluck, Händel, J.C. Bach.
Léon Berben
Léon Berben
26.02.2020 | Klavierrecital met muziek van componisten uit de tijd van Teresa Imer: J.C. Bach, Hasse, Galuppi, Händel en Haydn.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis