Woensdagklanken voorjaar 2020

Een klassiek concert op woensdag

In het voorjaar van 2020 staat operadiva Teresa Imer centraal. De eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera én de moeder van de dochter van Casanova.

Teresa Imer

In oktober 1756 arriveert operadiva Teresa Imer (Venetië, 1723 – Londen 1797) in Antwerpen. Ze is naar de Scheldestad gekomen om het Theater van het Tapissierspand te leiden. Daarmee is ze de eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera. Bij haar zijn een twee jaar oude dochter – Teresa’s kind met Casanova – en een kleurrijk operagezelschap. Voor Teresa is Antwerpen een tussenstop: eerder werkte ze in Venetië, Wenen, Parijs, Bayreuth en Brussel, en ze zal nog doorreizen naar Amsterdam en Den Haag, om zich uiteindelijk in Londen te settelen.

Grote componisten als Christoph Willibald Gluck en Johann Christian Bach verzamelen zich rond haar, en de Europese adel vecht om een ticket voor een van haar muzikale soirées. Maar in 1797 zal ze vergeten en in armoede sterven in de Londense gevangenis. Hoog tijd dus om deze pionier en haar rol in Antwerpen in de schijnwerpers te plaatsen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis