50.000 objecten verhuisd!

05.04.2017 | Museum Vleeshuis is aan restauratie toe. Als voorbereiding hierop hebben we deze winter 50.000 objecten naar verschillende depots verhuisd.

50 000 objecten

De verschillende zolderniveaus van het Vleeshuis werden gebruikt als depot voor een collectie rond muziek, Klank van de Stad, en een historische collectie, MAS | collectie Vleeshuis. Deze collectiestukken zijn nu allemaal ondergebracht in verschillende depots in de stad.

5 eeuwen Vleeshuis

Na 5 eeuwen is het Vleeshuis toe aan een groot onderhoud. We beginnen bovenaan met de dakconstructie en werken zo systematisch verder tot aan de kelder. De vaste opstelling op het gelijkvloers en in de kelder wordt dus maar over enkele jaren aangepakt.

3 depots

De collectie van 2.000 stukken rond muziek, Klank van de Stad, liggen nu opgeborgen in het depot van het Hessenhuis. De MAS | collectie Vleeshuis werd onderbracht in twee locaties: 11.000 objecten kregen een plaats in het centraal depot in de wijk Luchtbal, de overige 37.000 collectiestukken zijn nu in het Kijkdepot van het MAS te vinden. In het centraal depot werd een hele verdieping heringericht om alle objecten op een goede manier te kunnen opbergen.

5 maanden verhuizen

5 maanden lang verhuisden 5 mensen alle objecten naar de drie depots. De verhuislift ging meer dan 500 keer op en neer en een grote verhuiswagen reed meer dan 50 keer naar de verschillende locaties.

Klein en groot

De objecten varieerden van archeologische pijlpunten en - schilfers tot een dubbele vleugelpiano van meer dan 500 kg.

Toegankelijk voor het publiek

Toekomstmuziek

Na de restauratie van het Vleeshuis, zal een nieuwe Klank van de Stad-expo opgezet worden. Een combinatie van muziekobjecten en stukken uit de historische collectie zal ervoor zorgen dat de muziek nog sterker binnen zijn historische stedelijke context wordt getoond.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis