Alors on danse!

Swing op de klank van dansorgels

Dansorgels zijn vernuftige automaten die mensen aan het dansen zetten. Ze zijn een typisch Belgisch fenomeen. Vanaf 1900 waren ze enorm populair in Antwerpen en Brussel. In de tentoonstelling FEEST! wordt de traditie van dansmatinees hernomen.

In 2007 kocht de Vlaamse Gemeenschap een verzameling dansorgels aan, de Collectie Ghysels. 

In 2013 wees de Vlaamse Gemeenschap die collectie – bestaande uit vier grote dansorgels, twaalf kleinere orgels, een reeks beeldjes, documentatiemateriaal en een uitgebreid aantal orgelmuziekboeken – toe aan Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Stad Antwerpen zorgde voor een geklimatiseerd tijdelijk onderkomen voor de instrumenten en de collectie werd mee beheerd en toegankelijk gemaakt door het Vleeshuis. Ook het Mortierorgel uit de collectie van het voormalige Volkskundemuseum vond onderdak in het tijdelijke depot.

Vanaf 1 juni kan je het 121-toets Decap ‘Frangema'-orgel gaan bewonderen én beluisteren in het MAS. En vanaf september volgt ook het Mortierorgel dat nu nog wordt gerestaureerd. 

Elke dinsdag en zondag steekt het MAS de stekker in en zet het de orgels in gang. Ga een kijkje nemen achter de schermen, ga luisteren of doe een dansje op de dansvloer. Verzoekjes altijd welkom!

De collectie Ghysels werd ontsloten via de online-catalogus van Museum Vleeshuis.

Praktisch

  • Elke dinsdag en zondag van 11 tot 12 uur en van 15 tot 16 uur in de museumzaal Feest! in het MAS
  • Je betaalt enkel een toegangsticket (MAS) tot de tentoonstelling
  • Reserveren is niet nodig
  • Meer info op de website van het MAS

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis