De Klank van het Vleeshuis

Museum Vleeshuis als muziek- en klanklabo voor jonge musici

Uitzonderlijke (corona)tijden dwingen Museum Vleeshuis en de musici met wie het museum samenwerkt om creatief en op een nieuwe manier om te gaan met de ruimtes waarin kan worden gemusiceerd. Dat creëert kansen om de akoestiek van het 500-jaar oude monument Vleeshuis te verkennen.

Museum Vleeshuis I Klank van de Stad geeft 5 jonge musici de opdracht om een vernieuwend en beknopt concertprogramma uit te werken. Met oude en nieuwe muziek, geïnspireerd door en in dialoog met hun omgeving in het Vleeshuis en hun relatieve isolatie van de buitenwereld. De musici zijn: Emma Wills (vihuela en klassieke gitaar), Aya Suzuki (percussie), Justin Glaie (pandora, luit en cister), Frederike Van Lindt (blokfluiten) en Balder Dendievel (hobo). 

Ruimtes voor Klank van het Vleeshuis

Elke musicus krijgt een historische ruimte in het Vleeshuis ter beschikking: de gewelfde kelder, het café-dansant, de hal op het gelijkvloers, en de Grote Zaal en de Raadzaal op de eerste verdieping. Elke ruimte heeft zijn eigen materialiteit en akoestiek. De musici bereiden een programma voor op maat van het Vleeshuis. Ze doen dat ter plekke en leren te luisteren naar de historische ruimtes van het monument, gaan in dialoog met die ruimtes en leren de akoestiek te benutten. Naast hun eigen instrument wordt het monument Vleeshuis zelf zo een tweede instrument. De musici treden solo op: ze zijn kwetsbaar en geïsoleerd, maar hun instrument en het Vleeshuis zijn hun partners. Pieter Theuns (B.O.X; sinds 2018 partner van Museum Vleeshuis) treedt op als de coach-curator van het project en adviseert in de keuze van het repertoire. 

relanceproject Aya Suzuki

Op het einde van het traject (november-december 2020) geeft elke musicus een concert. Videomaker Henry Commerman legt het concert en het voorbereidende traject vast en gaat ook in gesprek met de musici.

De integrale concerten en de gesprekken vind je hier binnenkort terug. De concerten worden wellicht in 2021 live hernomen in het museum zelf.

 

Het project komt er met steun in het kader van de relance-maatregelen van de Vlaamse Overheid.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis