Blik terug op 600 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat Museum Vleeshuis dicht tot en met 18 mei 2020. Alle voorstellingen worden geannuleerd tot dan. Bezoekers die een ticket hebben, krijgen een persoonlijk bericht met meer informatie.

Lees hier alle maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Nu te zien
Expo
Vlaamse popmuzikanten gefotografeerd door Frank Lambrechts
donderdag 04 juni 2020 tot zondag 27 september 2020 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Antwerps fotograaf Frank Lambrechts zocht tientallen Vlaamse muziekmakers op en portretteerde ze, vaak in een ongewone omgeving.
We zijn blij dat de bruikleen 'Zondagmiddag op Sint-Anneke' mag blijven tot einde september dit jaar. Louis Van Engelen, die het werk schilderde in 1887, gaf het Vleeshuis én componist Peter Benoit een prominente plek.
Focus
Tijdelijke presentatie
donderdag 30 januari 2020 tot donderdag 31 december 2020 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
In 2020 staat de operadiva Teresa Imer centraal in de Schatkamer van het museum. De eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera én de moeder van de dochter van Casanova.
Te gast
spin-off in Museum Vleeshuis
zaterdag 14 maart 2020 tot donderdag 31 december 2020 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Op de eerste verdieping van Museum Vleeshuis kun je drie smakelijke schilderijen van Frans Snijders uit de collectie van The Phoebus Foundation bewonderen in een verrassende presentatie van Walter Van Beirendonck.
De werkkamer van Wannes Van de Velde krijgt een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Het museum is bijzonder opgetogen. Het museum heeft niet voor niets de ondertitel 'Klank van de Stad', een verwijzing naar een van Wannes' bekendste liederen.
Museum Vleeshuis is opnieuw open
We stellen het welzijn van onze bezoekers en medewerkers centraal. Om je een fijn en veilig bezoek te kunnen bieden, nemen we verschillende voorzorgsmaatregelen. Deze lees je hier. We hopen je snel te mogen verwelkomen.
Online zijn we altijd open
online aanbod
Online zijn we altijd open. Breng een virtueel bezoek aan het museum, ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.
800 jaar muziek in de stad

Museum Vleeshuis - teaser

Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In Museum Vleeshuis ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van de stad.

Museum Vleeshuis | restauratie Benoit-Pleyel vleugelpiano

Restauratieproject: de 'Benoit-Pleyel'
In 1884 bestelde Peter Benoit, toenmalig directeur van het Conservatorium van Antwerpen, een vleugelpiano bij de Parijse pianobouwer Pleyel. Sinds 1967 bewaren we deze 'Benoit-Pleyel' in Museum Vleeshuis. Steun de restauratie van deze concertvleugel.
Een virtuele kijk in het Vleeshuis
Nieuws
De werkkamer van Wannes Van de Velde krijgt een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Het museum is bijzonder opgetogen. Het museum heeft niet voor niets de ondertitel 'Klank van de Stad', een verwijzing naar een van Wannes' bekendste liederen.
Ruckers-Couchet, Van Engelen, Tuerlinckx, Hofmans, Sergeys: allemaal zijn het families die instrumenten bouwden én die in Museum Vleeshuis goed zijn vertegenwoordigd. Ook de familie Triébert is bij ons aanwezig, en dankzij een recente aankoop van een (bespeelbare) hobo wordt hun verhaal nog wat vollediger.
B.O.X brengt zijn maatschappelijke zetel onder in Museum Vleeshuis en geeft een uniek klavecimbel in bruikleen.
In de kijker
Antwerpen Klavecimbelstad
De klank van de stad van Christoffel Plantijn en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Onder de titel Antwerpen Klavecimbelstad brengt het museum dat rijke verleden en die bijzondere collectie de komende jaren voor het voetlicht.
Museum Vleeshuis in een notendop

Museum Vleeshuis, dat is een interactief muziekmuseum in een monumentaal gebouw in hartje Antwerpen met een internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels.

Klank van de stad
Blik terug op 800 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.
Internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels
De klank van de stad van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Museum Vleeshuis brengt dat rijke verleden voor het voetlicht.
Een gildehuis met stijl
Hartje Antwerpen, nabij het Schipperskwartier en de aloude Burchtgracht, daar vind je het monumentale Vleeshuis. Het is het oudste intacte, burgerlijke gebouw van Antwerpen. Tot na de Franse Revolutie had het gilde van de Antwerpse vleeshouwers er zijn basis.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis