Blik terug op 600 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom sluiten we de deuren zolang het nodig is. Ook alle evenementen worden geannuleerd. Bezoekers die tickets hebben gekocht, krijgen een persoonlijk bericht.

Lees meer over de maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te verspreiden.

 
In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom sluiten we de deuren zolang het nodig is. Ook alle evenementen worden geannuleerd.
Online zijn we altijd open
online aanbod
Online zijn we altijd open. Breng een virtueel bezoek aan het museum, ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.
800 jaar muziek in de stad

Museum Vleeshuis - teaser

Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In Museum Vleeshuis ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van de stad.

Museum Vleeshuis | restauratie Benoit-Pleyel vleugelpiano

Restauratieproject: de 'Benoit-Pleyel'
In 1884 bestelde Peter Benoit, toenmalig directeur van het Conservatorium van Antwerpen, een vleugelpiano bij de Parijse pianobouwer Pleyel. Sinds 1967 bewaren we deze 'Benoit-Pleyel' in Museum Vleeshuis. Steun de restauratie van deze concertvleugel.
Een virtuele kijk in het Vleeshuis
Nieuws
Museum Vleeshuis
Museum Vleeshuis als muziek- en klanklabo voor jonge musici
Uitzonderlijke (corona)tijden dwingen Museum Vleeshuis en de musici met wie het museum samenwerkt om creatief en op een nieuwe manier om te gaan met de ruimtes waarin kan worden gemusiceerd. Dat creëert kansen om de akoestiek van het 500-jaar oude monument Vleeshuis te verkennen.
CD-opname Antwerpen Klavecimbelstad
In augustus 2020 liet Museum Vleeshuis in de Antwerpse Begijnhofkerk een nieuwe cd opnemen. Klavecinist Mario Sarrechia speelde muziek uit de periode 1560-1660, de gouden eeuw van de Antwerpse klavecimbelbouw. Daarvoor gebruikte hij maar liefst 5 heel verschillende Antwerpse klavecimbels en virginalen. De opname kadert niet alleen in het grote 'Antwerpen Klavecimbelstad'-project, maar is ook het startschot van een nieuwe samenwerking met het Snijders&Rockoxhuis.
mondmasker Museum Vleeshuis
Alle topstukken van Museum Vleeshuis op één mondmasker. Kom in stijl de straat op.
Na een lange en rijke carrière worden museumconservatoren soms mythische figuren, hun naam en leven onlosmakelijk verbonden met de collecties die ze decennialang hebben beheerd. Dr. Jeannine Lambrechts-Douillez is geen uitzondering: voor velen was zij de belichaming van Museum Vleeshuis en zijn collectie.
De werkkamer van Wannes Van de Velde krijgt een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad. Het museum is bijzonder opgetogen. Het museum heeft niet voor niets de ondertitel 'Klank van de Stad', een verwijzing naar een van Wannes' bekendste liederen.
B.O.X brengt zijn maatschappelijke zetel onder in Museum Vleeshuis en geeft een uniek klavecimbel in bruikleen.
In de kijker
Antwerpen Klavecimbelstad
De klank van de stad van Christoffel Plantijn en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Onder de titel Antwerpen Klavecimbelstad brengt het museum dat rijke verleden en die bijzondere collectie de komende jaren voor het voetlicht.
Museum Vleeshuis in een notendop

Museum Vleeshuis, dat is een interactief muziekmuseum in een monumentaal gebouw in hartje Antwerpen met een internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels.

Klank van de stad
Blik terug op 800 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.
Internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels
De klank van de stad van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Museum Vleeshuis brengt dat rijke verleden voor het voetlicht.
Een gildehuis met stijl
Hartje Antwerpen, nabij het Schipperskwartier en de aloude Burchtgracht, daar vind je het monumentale Vleeshuis. Het is het oudste intacte, burgerlijke gebouw van Antwerpen. Tot na de Franse Revolutie had het gilde van de Antwerpse vleeshouwers er zijn basis.
 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis