Blik terug op 600 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.

Museum Vleeshuis opent vanaf 5 december opnieuw de deuren.

Lees meer over de maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te verspreiden.

Nieuws
Relanceproject Balder Dendievel
Museum Vleeshuis als muziek- en klanklabo voor jonge musici
Uitzonderlijke (corona)tijden dwingen Museum Vleeshuis en de musici met wie het museum samenwerkt om creatief en op een nieuwe manier om te gaan met de ruimtes waarin kan worden gemusiceerd. Dat creëert kansen om de akoestiek van het 500-jaar oude monument Vleeshuis te verkennen.
 
Museum Vleeshuis is opnieuw open. We stellen het welzijn van onze bezoekers en medewerkers centraal. Om je een fijn en veilig bezoek te kunnen bieden, nemen we verschillende voorzorgsmaatregelen. Deze lees je hier. We hopen je snel te mogen verwelkomen.
Te gast
spin-off in Museum Vleeshuis
zaterdag 19 december 2020 tot maandag 05 april 2021 van 13:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Op de eerste verdieping van Museum Vleeshuis kun je drie smakelijke schilderijen van Frans Snijders uit de collectie van The Phoebus Foundation bewonderen in een verrassende presentatie van Walter Van Beirendonck.
Te gast
schilderij van Louis Van Engelen
zaterdag 05 december 2020 tot vrijdag 31 december 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Tot 28 juni 2020 kan je in Museum Vleeshuis een bijzondere bruikleen ontdekken: 'Zondagmiddag op Sint-Anneke'. Louis Van Engelen, die het werk schilderde in 1887, gaf het Vleeshuis én componist Peter Benoit een prominente plek.
Online zijn we altijd open
online aanbod
Online zijn we altijd open. Breng een virtueel bezoek aan het museum, ontdek de collectie van Museum Vleeshuis vanuit je luie zetel, bekijk een Woensdagklankenconcert of luister naar de klank van Museum Vleeshuis op Spotify.
Woensdagklankenconcert The Harmonick Ensemble
Op de Woensdagklankenconcerten van het najaar 2020 kunnen we helaas geen of heel beperkt publiek ontvangen. Omdat we het engagement dat we met de muzikanten aangingen niet willen verbreken en hen willen steunen én omdat we jullie - ook in deze coronatijden - willen blijven verblijden met mooie muziek, laten we deze concerten wel doorgaan.
De kelder en het gelijkvloers van het Vleeshuis zijn open voor het publiek tijdens een regulier museumbezoek. Maar het Vleeshuis is nog veel meer dan dat. Benieuwd naar de 5 andere verdiepingen? Deze virtuele tour geeft je een voorsmaakje. De smaak te pakken? Kom dan zeker eens een rondleiding achter de schermen volgen.
Nieuws
Stadsgitaar
Op vraag van Museum Vleeshuis bouwen Stijn Kenens en Koen Fonteyne in hun Hobokense atelier een unieke ‘stadsgitaar’. Het instrument wordt gemaakt met hout van bomen van de Antwerpse leien, kortom met een echt stukje Antwerpen. Dichter bij de klank van de stad kan je niet komen.
In 1884 bestelde Peter Benoit, toenmalig directeur van het Conservatorium van Antwerpen, een vleugelpiano bij de Parijse pianobouwer Pleyel. Sinds 1967 bewaren we deze 'Benoit-Pleyel' in Museum Vleeshuis. De concertvleugel wordt nu gerestaureerd dankzij de financiële steun van het Peter Benoit Fonds. Zo zullen ook toekomstige generaties kunnen kennis maken met de laat-19de-eeuwse klankwereld van Peter Benoit en zijn tijdgenoten.
De klavecimbels en virginalen in Museum Vleeshuis zijn een bron van inspiratie voor hedendaagse klavecimbelbouwers van over de hele wereld. Dicht bij huis, in Ekeren, bouwde Jef Van Boven twee jaar lang aan de allereerste kopie van het Andreas Ruckers-klavecimbel uit 1605. Wij volgden zijn vorderingen op de voet. Sinds januari 2021 is het instrument klaar voor bespeling.
Werkkamer Wannes van de Velde in Museum Vleeshuis
vanaf mei 2021
Sinds het verschijnen van het protestlied Het lied van de Neus in 1966 is Wannes’ naam onlosmakelijk verbonden met zowel de Poesje als het Vleeshuis. Naar aanleiding van de komst van zijn werkkamer in 2019, duiken we tussen mei en december 2021 verder in Wannes’ leven en zijn blijvende impact.
CD-opname Antwerpen Klavecimbelstad
In augustus 2020 liet Museum Vleeshuis in de Antwerpse Begijnhofkerk een nieuwe cd opnemen. Klavecinist Mario Sarrechia speelde muziek uit de periode 1560-1660, de gouden eeuw van de Antwerpse klavecimbelbouw. Daarvoor gebruikte hij maar liefst 5 heel verschillende Antwerpse klavecimbels en virginalen. De opname kadert niet alleen in het grote 'Antwerpen Klavecimbelstad'-project, maar is ook het startschot van een nieuwe samenwerking met het Snijders&Rockoxhuis.
mondmasker Museum Vleeshuis
In de museumshop
Alle topstukken van Museum Vleeshuis op één mondmasker. Kom in stijl de straat op. En zo kan je meteen je brieven in de brievenbus deponeren die uiteraard gefrankeerd zijn met een Museum Vleeshuis postzegel.
Moeder-en-kindvirginaal
Zelf aan de slag met muziek uit het 17de-eeuwse Antwerpen? Dat kan. Leonora Duarte schreef omstreeks 1640 enkele muziekstukken die de oudste overgeleverde muziek van een Antwerpse componiste zijn. Op vraag van Museum Vleeshuis bewerkte Korneel Bernolet twee van de werken voor klavier, zodat je ze (ook) thuis kan spelen. Ga de uitdaging aan en ontdek de klank van de Antwerpse barok.
800 jaar muziek in de stad

Museum Vleeshuis - teaser

Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In Museum Vleeshuis ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van de stad.
In de kijker
Antwerpen Klavecimbelstad
De klank van de stad van Christoffel Plantijn en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Onder de titel Antwerpen Klavecimbelstad brengt het museum dat rijke verleden en die bijzondere collectie de komende jaren voor het voetlicht.
Museum Vleeshuis in een notendop

Museum Vleeshuis, dat is een interactief muziekmuseum in een monumentaal gebouw in hartje Antwerpen met een internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels.

Klank van de stad
Blik terug op 800 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.
Internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels
De klank van de stad van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Museum Vleeshuis brengt dat rijke verleden voor het voetlicht.
Een gildehuis met stijl
Hartje Antwerpen, nabij het Schipperskwartier en de aloude Burchtgracht, daar vind je het monumentale Vleeshuis. Het is het oudste intacte, burgerlijke gebouw van Antwerpen. Tot na de Franse Revolutie had het gilde van de Antwerpse vleeshouwers er zijn basis.
 

logo Vlaanderen verbeelding werkt

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis