De klank van... Museum Vleeshuis op Spotify

Nu er even geen concerten meer doorgaan in het Vleeshuis, hebben we tien afspeellijsten aangemaakt op Spotify. Muziek aan, zet je gemakkelijk, ogen dicht en waan je in het Vleeshuis.
Museum Vleeshuis
De instrumenten in de collectie van Museum Vleeshuis zijn de voorbije decennia vaak gebruikt voor opnames door onder meer Jos Van Immerseel, Ewald Demeyere, Blandine Verlet, Nicolas Callot & Lucas Blondeel, Ton Koopman, Andreas Staier, Lambert Orkis en vele anderen. Wij maakten een kleine selectie.
foto: Victoriano Moreno
Museum Vleeshuis werkt met heel wat musici samen. Sommige onder hen zijn de ambassadeurs van onze bespeelbare instrumenten, zoals Korneel Bernolet, Bart Rodyns, Lisa Goldberg, Thomas Boodts, Joris Verdin en Piet Kuijken.
Museum Vleeshuis bewaart de tweede grootste collectie Antwerpse klavecimbels, gebouwd in de 17de en de 18de eeuw door onder meer Ruckers-Couche en Dulcken. Deze speellijst combineert opnames van instrumenten uit onze collectie, kopieën van onze instrumenten, of instrumenten uit andere collecties.
800 jaar muziek in de stad
In 2019 vierde Museum Vleeshuis de muzikale wereld van stadsontwikkelaar Gilbert van Schoonbeke (1519-1556). Hoogtepunt was de bruikleen uit de collectie van The Phoebus Foundation van een zelden eerder getoond 16de-eeuw schilderij uit de omgeving van de Antwerpse schilder Joris Hoefnagel.
De familie Duarte was een van de meest muzikale families uit het 17de-eeuwse Antwerpen. In het Snijders&Rockoxhuis kan je de muziekkamer ontdekken die we rond hun leven maakten.
Van 30 januari tot en met 28 juni 2020 staat de operadiva Teresa Imer (Venetië, 1723 - Londen, 1797) centraal in de Schatkamer van het museum. De eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera én de moeder van de dochter van Casanova. Deze speellijst laat zich inspireren door haar leven.
Inspirerende schilderijen
Tot 28 juni 2020 kan je in Museum Vleeshuis een bijzondere bruikleen ontdekken: 'Zondagmiddag op Sint-Anneke'. Louis Van Engelen, die het werk schilderde in 1887, gaf het Vleeshuis én componist Peter Benoit een prominente plek. Deze speellijst laat zich inspireren door het schilderij.
Op de eerste verdieping van Museum Vleeshuis kan je binnenkort drie smakelijke schilderijen van Frans Snijders uit de collectie van The Phoebus Foundation bewonderen in een verrassende presentatie van Walter Van Beirendonck. Wij lieten ons inspireren tot deze speellijst.
Melchior de Hondecoeter 1636-1695) is een van de bekendste 17de-eeuwse schilders van vogels. Zijn "Vogelconcert" is dan ook een topstuk in Museum Vleeshuis. Maar ook barokcomponisten lieten zich graag inspireren door de klank van zangvogels. En dat inspireerde ons dan weer.
De keuze van ...
"Muziek is een vriend bij blijdschap en een medicijn bij verdriet": die spreuk stond in de 17de eeuw wel eens op klavecimbeldeksels. Wij vroegen Jeroen Olyslaegers welke muziek voor hem een vriend en een medicijn is, of een bron van inspiratie bij het schrijven natuurlijk.
Auteur en muziekfilosofe Marlies De Munck maakte een luisterlijst bij twee boeken die ze in Museum Vleeshuis voorstelde. Samen met de luisteraar vliegt Marlies in vogelvlucht door de geschiedenis van de Westerse klassieke muziek. “Op zoek naar haar eigen stem gaat de muziek de strijd aan met de taal en keert de verhoudingen om.”