Duarte: een muzikale familie

De familie Duarte was een van de meest muzikale families uit het 17de-eeuwse Antwerpen. De Duarte’s stonden bekend als belangrijke juweliers. Maar het waren vooral hun muzikale talenten waarover tijdgenoten vol bewondering spraken. Vanaf 2018 laten het Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis je kennismaken met deze vergeten muzikale Antwerpenaren!

Op het einde van de zestiende eeuw verhuist Diego Duarte vanuit Portugal naar Antwerpen. Daar legt hij de basis voor een succesvolle handel in juwelen en edelstenen. Gedurende de zeventiende eeuw reizen Diego’s zoon Gaspar en diens kinderen doorheen Europa om schitterende juwelen te leveren aan koningen en keizers.

Maar de Duarte’s hebben joodse wortels, en in een wereld vol religieuze spanningen zoekt de familie een neutrale en universele taal als basis voor hun vriendschappen en hun handel. Die taal vinden ze in de muziek. De huisconcerten die de familie organiseert lokken bezoekers uit heel Europa naar Antwerpen. Bovendien zijn de Duarte’s bevriend met tal van muzikanten en met de beroemde klavecimbelbouwers Ruckers-Couchet.

In 2018 en de daaropvolgende jaren laten het Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis je via allerlei activiteiten kennismaken met de Duarte’s en hun muziek.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis