Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Het moedige verzet van Jaak Boussery

Open Huizen: verhalen van oorlog, vervolging en verzet

Anita Sohie brengt het verhaal van haar grootvader, Jaak Boussery. Tijdens de oorlog wordt hij als huisbewaarder van Museum Vleeshuis lid van verzetsgroep ‘de Witte Brigade’. Ondanks foltering blijft hij zwijgen tegen de bezetter.

    zaterdag 4 mei 2024 van 13:00 tot 14:00
    Meer momenten
    zaterdag 4 mei 2024 van 14:30 tot 15:30
    zaterdag 4 mei 2024 van 16:00 tot 17:00

Jaak Boussery met zijn echtgenote Marguerite, zoon en dochter

Jaak Boussery en het verzet

Sinds 1912 werkt Jaak Boussery als huisbewaarder in het Vleeshuis. Samen met zijn vrouw en drie kinderen woont hij in de portierswoning naast het museum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sluit Jaak zich aan bij de Witte Brigade, de grootste Antwerpse verzetsgroep. Hij zorgt ervoor dat het verzet het Vleeshuis kan gebruiken om sluikpers te drukken, acties te plannen en wapens te verstoppen. Op 4 december 1942 wordt hij samen met zijn vrouw opgepakt door de Duitse politie. Ondanks zware folteringen blijft hij zwijgen tegen de bezetter. Op 27 februari 1944 wordt hij in de gevangenis van de Begijnenstraat om het leven gebracht.

Vandaag, 80 jaar later, brengt Anita Sohie het verhaal van haar grootvader, op de plek waar hij tijdens de oorlog actief was.

Praktisch

De vertelling vindt plaats op zaterdag, 4 mei 2024.

Reserveer je plek

  • Vertellingen om 13, 14.30 en 16 uur
  • Toegang is gratis, reserveren is nodig.
  • Duur: 1 uur

Handig om weten voor wie een gratis ticket reserveert

  • Er zijn 40 plaatsen per vertelling. Per vertelsessie zijn er twee ticketlinks met telkens 20 plaatsen.

Over Open Huizen

Open Huizen zijn kleine herdenkingen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bewoners en nabestaanden vertellen over Joodse stadsgenoten, weerstanders en oorlogsslachtoffers die in hun huis of buurt woonden tijdens WOII. Iedereen is welkom om mee te luisteren, praten en samen te herdenken. Zo houden we de herinnering aan deze mensen levend.

17 huizen, scholen en buurtcentra in 7 Antwerpse districten stellen hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Bijeenkomsten in eenzelfde buurt liggen op wandelafstand. Sommige locaties richten 2 of 3 vertelmomenten in. Je kan ook meerdere herdenkingen bijwonen. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is sterk aangeraden door de beperkte capaciteit. Zo ben je zeker van een plaats.

Bekijk het programma

Meld je aan voor de nieuwsbrief