Toren in de steigers

In 2019 en 2020 krijgt de kathedraaltoren een stevige opknapbeurt. Deze periode zijn er geen torenbeklimmingen mogelijk. Ook de beiaard zal vanaf april 2019 even niet meer spelen.

Restauratie

Vanaf 21 januari wordt de Antwerpse kathedraaltoren omheind met werfhekken. De toren - die 500 jaar geleden gebouwd werd als belfort van de stad - zal in 2019-2020 een grondige opknapbeurt ondergaan. Eerst wordt het bovenste stuk van de toren gerestaureerd- vanaf de klok- en in de winter van 2020 zal dan het onderste deel aan de beurt komen. 

De natuursteen, het voegwerk en de beelden op de toren worden gereinigd, nagekeken en gerestaureerd waar nodig. De wijzerplaten worden gedemonteerd en in het atelier gerestaureerd. De haan en het kruis op het topje worden verguld. 

Torenbeklimmingen

Tijdens de restauratie zijn er geen torenbeklimmingen mogelijk. Pas na de voltooiing van de werken zal het publiek de opgefriste toren weer kunnen bezoeken. 

De klokken en beiaard zwijgen even

De beiaard en de luidklokken worden ingepakt om ze te beschermen tegen stof en schade. Tot april 2019 zal de beiaard nog manueel bespeeld worden. Maar voor het overige zullen de klokken zwijgen; alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal zal één van de luidklokken te horen zijn. Het automatische beiaardspel en de uur- en halfuurslag van de klokken worden tijdelijk uitgeschakeld.

Na de restauratie zullen de klokken en de beiaard uiteraard als vanouds in de Antwerpse straten weerklinken.

Stadsgedicht

Stadsdichter Maud Vanhauwaert schrijft een gedicht voor de Kathedraal. Dat zal tijdens de werken in verschillende talen te lezen zijn op de steigerdoeken.

Op 2 april om 11u wordt het gedicht voorgesteld en onthuld. Maud leest het stadsgedicht en wordt daarbij begeleid door de beiaardier. De dagen erna (van 2 tot 7 april) kan je iedere avond om 20 uur het stadsgedicht en de beiaard horen over de binnenstad. 7 april om 20 uur is meteen ook de allerlaatste keer dat de beiaard speelt. Dan wordt het wachten tot na de restauratie.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis