Klavecimbel van Andreas Ruckers

Een luxe-instrument. Zo zou je het klavecimbel kunnen omschrijven. In de 16de en 17de eeuw vroegen vooral welgestelde muziekliefhebbers erom. Ook in de rijke handelsmetropool Antwerpen, waar de Antwerpse familie Ruckers een sleutelrol vervulde in de ontwikkeling van dit luxe-instrument.

De familie Ruckers genoot in de 16de en 17de eeuw Europese faam. Veel bekende barokcomponisten speelden op een Ruckersklavecimbel of op een direct daarvan afgeleid type. De Ruckers creëerden een klavecimbel dat zich liet opmerken door zijn ingenieuze inwendige bouw die een heldere, warme klank voortbracht. En dat allemaal verpakt in een elegante, maar sobere buitenkant.

Tot de zomer van 2019 kan je het Ruckersklavecimbel terugvinden in de muziekkamer van Gaspar Duarte in het Snijders-Rockoxhuis. Bijzondere instrumenten, zeldzame schilderijen en de muziek van Gaspars dochter Leonora Duarte laten je de klank van het 17de-eeuwse Antwerpen daar ontdekken. Vanaf 5 september 2019 t/m 1 maart 2020 maakt het klavecimbel deel uit van de expo Van Titiaan tot Rubens in het Palazzo Ducale in Venetië.

Het klavecimbel van Andreas Ruckers heeft de status van Topstuk van de Vlaamse Gemeenschap.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Museum Vleeshuis